Op zondag 15 juni wordt voor de vijfde keer de gezellige en smaakvolle doe- en beleefmarkt gehouden op landgoed de Bonte Belevenis. Het thema dit jaar is Liever lokaal. "Waarom alles van ver halen, terwijl er op Texel zoveel mooie grondstoffen, producten en vakbekwame producenten zijn?"
Gedurende deze dag, die wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food Texel, worden tussen 11:00 uur en 16:30 uur alle zintuigen aangesproken. De deelnemers gebruiken en/of verwerken grondstoffen van het eiland. Daarvan is een groot deel biologisch.
In de tent van de Ready Steady Cook wordt gekookt met lokale grondstoffen, ambachtelijk slager Aad van Heerwaarden laat in theorie en praktijk zien (en proeven) hoe lekker Texels Lamsvlees is. Maar er is meer te proeven, zoals gebakken visjes, heerlijke crêpes op sien Texels, gerechten van Texelse top chefs van onder andere Hotel Greenside en ook het eerste Slow Food Alliantie restaurant; Grand Hotel Opduin. In de diverse kramen worden deze en vele andere producten, zoals plantenzaden, kruidenplanten, producten van de imker, en dergelijke te koop aangeboden. Dit jaar ook weer nieuwe producten, zoals zeewier. Zeewiermin Agnes van Dijk, maar ook een deskundige van Texel vertellen u erover.
Meedoen kan natuurlijk ook tijdens de workshops; onder andere bonbons maken, broodjes bakken, vilten en zeep maken. In de Bonte Tuin vindt de geur- en speurroute plaats. U kunt mee op pad voor uitleg over onder andere de Texelse Cranberryteelt, de Texelse Whisky en wildpluk van planten.
En dit jaar weer terug: 'Ready Steady Cook', in een heuse improvisatiekeuken kunnen bezoekers met elkaar, onder leiding van een Slow Foodie koken. Alle producten van de wildpluk en van de Texelse producten kunnen verwerkt worden in de geïmproviseerde gerechten die we natuurlijk laten proeven aan het publiek.
Tijdens deze dag worden ook weer de schapen geschoren, wordt de wol verwerkt en vinden demonstraties schapen drijven plaats. Enthousiaste thuis-bierbrouwers laten hun ketels pruttelen en vertellen u over de kunst van het brouwen. Ook vindt de recordpoging boter schudden weer plaats, wie behaalt de snelste tijd? Kortom het verhaal achter ons lokale eten.
De entree van de markt bedraagt 2,50 euro.
Voor iedereen die op de fiets komt, heeft de organisatie een leuk presentje. Dus laat de auto thuis en kom op de fiets naar de Markt van de Smaakbelevenis.
Landgoed de Bonte Belevenis
Rommelpot 11
1797 RN, Den Hoorn
06 29191822 (Joscha Schoots)
info@landgoeddebontebelevenis.nl

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- In huisstof op boerderijen zitten grote aantallen bestrijdingsmiddelen, blijkt uit nieuw onderzoek
- Recall mayonaise vanwege fout op het etiket
- "Gaat de basisprijs niet omhoog, dan is dit, vrees ik, de laatste generatie lokale telers"
- "Vanaf maandagmorgen is het helemaal losgegaan op de uienmarkt"
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Boerenzoon verbindt consument, telers en boeren via website
- 2023-01-30 Tweede Oogst-winkel opent in Woerden
- 2023-01-23 Crisp neemt maaltijdbox De Krat over
- 2023-01-17 Streekplein: biologische parels van eigen erf
- 2023-01-12 "Momenteel krijg ik veel vraag naar biobrood"
- 2023-01-12 Groenteman Jos van der Lee rondt zijn prijzen naar beneden af
- 2023-01-10 3PointBox ontwikkelt oplossing voor onbemande verkooppunten
- 2023-01-06 Extra geld in het laatje voor natuurvoedingswinkel dankzij pakketpunt
- 2023-01-04 Biologisch aanbod in Oostenrijk in een oogopslag
- 2023-01-03 Drukte bij ZustainaBox na jaarwisseling zeker nog niet voorbij
- 2022-12-23 Reken de echte prijs van je kerstmaaltijd uit
- 2022-12-23 Wetswijzigingen voor detailhandel per 1 januari 2023
- 2022-12-21 Tool berekent het landgebruik van individuele voedingskeuzes
- 2022-12-16 Korte ketens: de (on)mogelijkheden in de Nederlandse food- en agrisector
- 2022-12-14 Maaltijdbox-vergelijking: Consumentenbond geeft Ekomenu 10 sterren
- 2022-12-09 In 'Out of Office' bouwen mensen met een burn-out stal om tot hoevewinkel bij bio-boerderijen
- 2022-11-17 "De gestegen kosten zijn niet meer terug te verdienen"
- 2022-11-07 Leefbaarheid in gevaar door druk op winkels
- 2022-11-07 "Nog steeds meer omzet dan voor de pandemie"
- 2022-11-02 Duurzaam verpakte fruitmanden voor retail en bio-Navelina’s voor de sappers