"Uitgegroeid tot een echt gemeenschapsbedrijf"

Eigen zuivelfabriek volgende stap voor Zonnehoeve

Tholen - Een zuivelfabriek op Zonnehoeve. Dat is de grote droom van Tekà Kappers, één van de ondernemers die sinds de jubileumviering in 2012 aan de leiding staat van boerderij Zonnehoeve in Zeewolde. Op dit moment kunnen consumenten al rauwe melk tappen op de boerderij. "Dit is een groot succes. Zo is er zelfs iemand die driemaal per week vijf liter melk komt tappen", vertelt Tekà. "Door melk op deze manier beter zichtbaar te maken, worden de burgers zich meer bewust van de herkomst van het product. Dit bewustzijn wil ik verder stimuleren door zelf melk te gaan verwerken tot mooie producten onder het merk Zonne Zuivel."


Links Tekà met zijn honden bij de melktap van Zonnehoeve. Rechtsboven de toelichting. Eén liter melk kost 1 euro. Ook staat er dat alle consumptie voor eigen risico is (volgens regelgeving verplicht).

Om de bouw van de 'Zuivelfabriek' mogelijk te maken doet Tekà aan crowdfunding op doorgaan.nl. "Dit is een initiatief van de Amersfoortse. Zij hebben een budget van 2 miljoen euro beschikbaar gesteld ter ondersteuning van duurzame initiatieven. Van dit geld is voor ons bijvoorbeeld een mooie PR-campagne opgezet, met een zeer aansprekende commercial over onze blije koeien die blije melk produceren. Dit is een superkans voor ons. Er is in totaal 100.000 euro nodig om de beschikbare ruimte op Zonnehoeve klaar te maken voor het zuivelverwerkingsproces. De eerste 55.000 euro daarvan wil ik via crowdfunding verzamelen. We zetten alles op alles om dit bedrag bij elkaar te krijgen."


De bestaande ruimte op de boerderij waar de zuivelfabriek moet komen.

Verbinding

Zonnehoeve wil de verbinding aangaan met de burgers en kiest daarom voor een zeer laagdrempelig concept. "We betrekken de consument zoveel mogelijk bij ons bedrijf. In onze ogen is voedsel van iedereen en dat is terug te zien in ons bedrijfsconcept. Voor de realisatie van de Zuivelfabriek willen we dan ook een coöperatie opzetten waarvan consumenten door deelcertificaten zelf 'mede-eigenaar' kunnen worden. Ze krijgen 2% rendement op hun investering, dit geeft recht op brood, vlees, melk en andere producten van Zonnehoeve."


De blije koeien van Zonnehoeve in de wei.

Van gezinsbedrijf naar gemeenschapsbedrijf

Zelf is Tekà tijdens zijn opleiding aan de Warmonderhof voor het eerst in aanraking gekomen met Zonnehoeve. "Voor mijn afstudeerstage ben ik bij Piet en Marja op Zonnehoeve terechtgekomen. Ik zag hier veel kansen en ben uiteindelijk nooit meer weggegaan. In de jaren dat ik hier zit heb ik het bedrijf een mooie ontwikkeling zien doormaken. Zonnehoeve is vanuit een gezinsbedrijf uitgegroeid tot een echt gemeenschapsbedrijf. We hebben inmiddels een aardig breed netwerk opgebouwd en we zijn dan ook trots op wat we bereikt hebben. Als bio-bedrijf werk je namelijk toch een beetje tegen de stroom in."


Linksboven de Zonnehoeve-windmolen. Linksonder de aansturing van de zonnepanelen. Rechtsboven worden de groenten gewassen alvorens deze naar de consument gaan en rechtsonder één van de Zonnehoeve-varkens.

Volgend doel

Tekà heeft al een volgend doel wanneer de Zuivelfabriek gerealiseerd is: "Ik zou ook graag een slagerij starten op de boerderij. We verkopen weliswaar al vlees van onze koeien op Zonnehoeve, maar het is onlogisch dat de dieren voor de verwerking eerst weggevoerd moeten worden."


De bakkerij van Zonnehoeve, waarin met eigen graan gewerkt wordt.

Voor meer informatie:

Tekà Kappers
Zonnehoeve
Priempad 6
3896 LJ Zeewolde
06 30378627
teka@zonnehoeve.net
www.zonnehoeve.net

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven