BioForum:

"Nieuwe zoogkoeienpremie kaakslag voor bio-vleesveehouders"

Het ontwerpbesluit voor de nieuwe zoogkoeienregeling is ongunstig voor de biologische sector. Dit meldt BioForum op haar website. Het ontwerpbesluit voorziet dat de premie enkel gaat naar gespecialiseerde veehouders. Bedrijven die diversifiëren en daardoor minder dieren houden, worden hierdoor benadeeld.

Wie minder dan 20 zoogkoeien heeft, zou volgens dit ontwerpbesluit niet meer in aanmerking komen voor de premie. Uit een studie van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat meer dan de helft van de huidige zoogkoehouders uit de boot zouden vallen. Dit geldt voor het merendeel van de biologische zoogkoehouders. Tevens wil de Regering de premie enkel voorzien voor gespecialiseerde vleesrassen.

BioForum is het ermee eens dat de zoogkoeienregeling in de eerste plaats moet mikken op bedrijven die professionaliseren. Maar professionaliseren is meer dan specialiseren. Deze bepaling gaat volledig voorbij aan de situatie van landbouwbedrijven die professionaliseren middels diversificatie en gemengde bedrijven, zoals je in bio vaak ziet. De bio-vleesveehouderij is veelal gericht op de rechtstreekse verkoop en het gaat vaak om gemengde bedrijven. Een lager aantal zoogkoeien is dus inherent aan bio.

Bovendien maakt bio ook gebruik van andere rassen dan diegene die klassiek in de gangbare landbouw worden gebruikt.

BioForum vraagt bijgevolg dat het minimum aantal zoogkoeien wordt geschrapt, en dat alle rundertypes die gehouden worden als zoogkoe in aanmerking mogen komen voor de nieuwe zoogkoeienregeling.

Voor meer informatie: www.bioforum.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.