Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GGO-aardappelen geruild voor biologische

Hof van Beroep stelt aardappelproces uit tot 28 oktober

Op dinsdag 3 juni stonden in België elf activisten terecht in beroep omwille van hun deelname aan de actiedag tegen genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren op 29 mei 2011. Samen met honderden andere activisten, ruilden ze er GGO-aardappelen voor biologische aardappelen. Het Gentse Hof van Beroep heeft het aardappelproces uitgesteld tot 28 oktober. Dat komt omdat de burgerlijke partijen eerst willen reageren op een gelijkaardige zaak in Frankrijk. Daar werden 54 mensen vrijgesproken in een soortgelijk proces.

Vorig jaar werden de activisten veroordeeld tot drie à zes maanden voorwaardelijk, samen met geldboetes en een schadevergoeding van ruim 20.000 euro. De activisten gingen in beroep, en legden maandag nieuwe besluiten neer, op basis van een Frans arrest. Daarin stond dat het GGO-veld illegaal was. Dat argument willen de actievoerders nu ook inroepen, en ze grijpen daarmee terug naar een vonnis van een Gentse rechter uit 2012. Die oordeelde dat het ministrieel besluit dat de toestemming voor de veldproef gaf, niet voldoende gemotiveerd was. Ook oordeelde men in Frankrijk dat "een persoon die, wanneer hij wordt geconfronteerd met een actueel, zeker of ernstig gevaar voor hemzelf, voor derden of voor een rechtsgoed, een handeling stelt die noodzakelijk is om de persoon of het rechtsgoed te vrijwaren, niet strafbaar is". De advocaten van het onderzoeksconsortium vragen nu meer tijd om dat besluit te bekijken.

Dinsdagochtend verzamelden een honderdtal sympathisanten op de Gentse Kouter, onder wie een groep mensen die opnieuw vrijwillig willen verschijnen om de veroordeelde actievoerders te steunen vooraleer het proces van start ging. De rechter ging evenwel niet op dat verzoek in.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: