Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protest bio-sector tegen nieuwe EU-wetgeving vindt gehoor in Tweede Kamer

Staatssecretaris Dijksma zal de onderhandelingen in Brussel over de nieuwe wetgeving voor biologische productie zeer kritisch ingaan. En als het resultaat niet voldoet, behoudt ze zich het recht voor om nee tegen het voorstel te zeggen. Dat 'nee' komt er nu nog niet, maar ze informeert de Kamer over de voortgang van de onderhandelingen. Dat is de voorlopige uitkomst van het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer op 4 juni.

De woordvoerders van de SP, de VVD, het CDA, de PvdD en de CU waren eensgezind in hun kritiek op de inhoud van de verordening en gaven daarmee gehoor aan het protest van de biologische sector tegen het voorstel uit Brussel. Zij werden door een delegatie van Biohuis, LTO Nederland en Bionext de afgelopen weken in een persoonlijk gesprek bijgepraat over het standpunt van de Nederlandse biologische sector. De sector wijst het nieuwe wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie in deze vorm af, omdat het direct zal leiden tot afname van biologische landbouw. Helaas wilden niet alle politieke partijen zover gaan dat ze de staatssecretaris vroegen om nu al 'nee' te zeggen tegen de nieuwe verordening.



De kritiek van de staatssecretaris zal zich onder andere richten op het grote aantal gedelegeerde handelingen en de parallelproductie; ze zal aandacht vragen voor een organische ontwikkeling van de sector, voor een risicogerichte benadering van de controle en de juiste maatregelen om fraude tegen te gaan onder andere via harmonisatie van de monstername. Op verzoek van de PvdD kijkt ze ook naar de consequenties voor ontwikkelingslanden en na een vraag van de VVD kijkt ze naar administratieve lasten voor de sector.

Europees verzet tegen nieuwe verordening groeit

Ook in veel andere landen groeit de kritiek op het nieuwe wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie. De council van IFOAM EU, waarin de bio-sectoren uit alle EU- en EFTA-landen vertegenwoordigd zijn, heeft het voorstel in deze vorm afgewezen. Vanuit veel landen wordt gemeld dat de overheden zeer kritisch staan tegenover het nieuwe voorstel. De Duitse deelstaten hebben zich ronduit negatief uitgelaten over dit slechte voorstel en ook uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken, Polen en Hongarije wordt gemeld dat de zeer kritische geluiden van de biosector daar gehoor vinden bij de vertegenwoordigers van de overheid.

Bavo van de Idsert, directeur van Bionext en bestuurslid van IFOAM EU, neemt waar dat de temperatuur in de lobby tegen dit voorstel stijgt: "In alle landen dringt door wat de impact van dit wetgevingsvoorstel is. Er zijn landen die schatten dat 80% van hun biologische boeren zal terugschakelen naar gangbare landbouw." Vanuit de biosector is grote verontwaardiging over de selectieve onderbouwing die de Europese Commissie gegeven heeft aan haar voorstel in de zogenaamde Impact Assessment. De positieve uitkomsten in de evaluatie van de huidige wetgeving die door het Von Thunen Instituut zijn opgeleverd in opdracht van de EU, zijn als onwetenschappelijk terzijde geschoven door de Commissie, terwijl dit onderzoek door de EU als goed is gekwalificeerd. Spil van de Impact Assessment van de Commissie is de rammelende consumenten enquĂȘte die de Commissie zelf georganiseerd heeft.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: