"Quirijn Bolle: "We kijken verder dan keurmerken"

Echt eten zonder concessies bij Marqt

Tholen - Duurzame supermarktketen Marqt heeft als doel om echt eten beter toegankelijk maken. Oprichter Quirijn Bolle wil dit bereiken door een intensieve samenwerking aan te gaan met boeren, telers en producenten. "In mijn ogen heeft de voedselvoorziening alleen bestaansrecht wanneer het niet ten koste gaat van de maatschappij. Daarom moeten de boeren, telers en producenten volgens onze principes willen werken en dezelfde passie hebben voor echt eten. De ideale situatie is wanneer onze winkels winst maken en de mensen, met wie we werken, een eerlijke prijs betaald krijgen. En uiteraard moet er in het hele proces respect getoond worden voor natuur, dieren en mensen. Dat is essentieel", licht Quirijn toe.

De ondernemer betreurt het dat velen tegenwoordig door middel van eten alleen geld willen verdienen. "Hiermee gaan we ons doel voorbij, aangezien alle onderdelen van de keten hierdoor onder druk komen te staan. Men haalt het doel en het middel door elkaar. Ik wil anderen stimuleren om effici├źnter te werken en zo tot optimale processen komen in de voedselvoorziening." Quirijn benadrukt dat Marqt een bepaalde ondergrens hanteert en dat daar niet aan valt te toornen. "Wanneer de grondbeginselen onder druk komen te staan, stoppen we. Zo betalen we niet onder de kostprijs, aangezien er altijd iets of iemand is die de prijs betaalt. We gaan voor goed eten voor ons allemaal en zien geld echt nog als ruilmiddel. Het zou mooi zijn als iedereen in de keten het wat dat betreft een stapje beter kan gaan doen."


Quirijn Bolle.

Quirijn geeft aan dat de exacte werkwijze bij Marqt per productgroep verschilt. "Dat komt doordat ook iedere producent anders is. Daar houden we rekening mee. Een aardappelteler kan bijvoorbeeld eerder zijn productie verder opschalen dan een kaasboer. Dat is een heel ander verhaal, omdat de kwaliteit van de kaas veel meer afhankelijk is van de schaalgrootte waarop geproduceerd wordt. Wanneer er te weinig kaas beschikbaar is om onze winkels te bevoorraden vragen we onze bestaande kaasleverancier dan ook niet om op te schalen, maar zoeken we liever een extra kaasproducent. Ze kunnen dan samen alle winkels gaan beleveren."

Verder kijken dan keurmerken

Transparantie is voor Marqt het kernwoord in de samenwerking met leveranciers. "Bij ons is een keurmerk alleen niet voldoende. Openheid is het belangrijkst. We moeten kunnen vertrouwen op de mensen die het maken." Het aandeel biologische producten bij Marqt schat Quirijn op 70/75%. "Het EKO-keurmerk is voor ons geen vereiste. We vinden dit keurmerk een goed initiatief, maar we kijken verder dan keurmerken. Zo zijn er nog meer aspecten aan duurzaamheid die we omarmen. Biologisch zegt mij wat dat betreft niet genoeg. Het draait vooral om een productiewijze met respect voor dier, mens en milieu. Wij werken met boeren en telers, die zelfs veel verder gaan dan de eisen die aan bio-producten gesteld worden."

Voor meer informatie: Quirijn.bolle@marqt.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven