Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen voor bomen in agrarische bedrijfsvoering

In de veehouderij is er veel interesse om bomen in de bedrijfsvoering in te zetten. Dat bleek tijdens het symposium 'Bomen over Bomen' dat afgelopen 21 mei in Bunschoten heeft plaatsgevonden. Ruim 50 deelnemers kregen de nieuwste toepassingen van bomen in de landbouw gepresenteerd. Doel van de bijeenkomst was kennis uitwisselen en 'agroforestry' in Nederland te professionaliseren met de oprichting van een Nederlandse belangenorganisatie.

Het symposium werd georganiseerd ter afsluiting van het Praktijknetwerk Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, stichting Duinboeren en Brabants Landschap. Het was tevens de startbijeenkomst van de Nederlandse tak van de Europese belangenorganisatie voor agroforestry (EURAF).

Agroforestry in Nederland wint terrein

Het aantal agrarische ondernemers in Nederland dat bomen of struiken met landbouw combineert (agroforestry), neemt toe. De kern is: gebruik maken van de vele toepassingen van bomen. Zo leveren bomen voer, in de vorm van takken en bladeren, stellen ze mineralen uit de diepe ondergrond beschikbaar, bieden ze beschutting voor kippen en kunnen houtsnippers voor energie of in de stal gebruikt worden. Zo ontstaat er letterlijk meerwaarde per hectare dure Nederlandse landbouwgrond: meerwaarde in opbrengst en dierenwelzijn, en ook qua landschap en biodiversiteit.

Wilgen bij melkveehouders, fruitbomen bij pluimveehouders

Wilgen zijn een welkome aanvulling op een geiten- of melkveebedrijf. De houtsnippers zijn er voor energieopwekking of strooisel in de stal. 'Voederbomen' zijn voor geiten (takken) en koeien (bladeren) een natuurlijke -en geliefde- bron van eiwit, die mineralen en gezondheidsbevorderende stoffen bieden, zoals bijvoorbeeld tanines. Voederbomen kunnen vers gevoerd worden of ingekuild. Naast de veehouderij blijken er ook kansen voor de sierteelt te liggen. Zo levert een potrozenkweker snoeiafval aan Diergaarde Blijdorp: een mooi voorbeeld van lokale samenwerking met wederzijds voordeel. Het inzetten van bomen bij vrije uitloopkippen of kalkoenen in een fruitboomgaard zijn sprekende voorbeelden. De dieren zorgen voor bemesting en ruimen schadelijke insecten en bladafval op. Hierdoor krijgen schimmels geen kans. Andersom zorgen fruitbomen in een kippenuitloop voor beschutting, waardoor kippen zich veiliger voelen en de uitloop beter gebruiken.

Nederlandse afdeling Agroforestry opgericht

De European Agroforestry Association (EURAF) is hét Europese platform voor agroforestry (www.agroforestry.eu). Tijdens het symposium is EURAF Nederland opgericht. In het EURAF-netwerk werken boeren, landschapsbeheerders, bosbouwers, beleidsmedewerkers en onderzoekers samen aan het ontwikkelen en implementeren van innovatieve toepassingen van boomteelt in Nederland. Eén van de speerpunten van EURAF is het subsidiabel maken van bomen, zowel de aanplant als het onderhouden. Agroforestry is een landbouwpraktijk en kan in het GLB-beleid worden gezien als een ecologisch focusgebied.

Kijk op de website van het Praktijknetwerk Voederbomen & multifunctioneel landgebruik voor meer informatie of mail naar Boki Luske (Louis Bolk Instituut).
Publicatiedatum: