Skal buigt zich over certificering Nederlandse bio-honing

Skal onderzoekt of het mogelijk is om Nederlandse honing te gaan certificeren. In de biologische verordening (889/2008) zijn specifieke eisen gesteld aan de biologische bijenteelt. In artikel 13.1 van de verordening staat dat de bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat bronnen van nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 kilometer van de locatie van de bijenkasten hoofdzakelijk bestaan uit biologische gewassen en/of spontane vegetatie en gewassen waarop slechts licht milieubelastende technieken worden toegepast.

Tijdens een recent overleg met het ministerie van EZ is besloten om de bewijslast van dit artikel bij de imker te leggen. De interpretatie van het artikel moet nog vastgesteld worden. Hierbij zal Skal gebruik maken van de bewijslast van de eventueel geïnteresseerde imkers.

Dit betekent dat de mogelijke certificering van Nederlandse honing langer zal duren dan de normale beoordelingstermijn. Skal vraagt hiervoor uw begrip.

Meer informatie over specifieke eisen voor de biologische bijenteelt leest u in artikel 13 en 25 van verordening 889/2008.

Imkers die interesse hebben om deel te nemen aan dit traject, kunnen contact opnemen met Jan Hoekman (plaatsvervangend Hoofd Certificering).Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven