11 juni in Amsterdam

Weidetop: samen naar rijke weides en (hoog) waardige zuivel

Lukt het om de biodiversiteit te behouden en daarnaast hoogwaardige zuivel te produceren? Kunnen consumenten er in de toekomst op vertrouwen dat hun kaas en melk met zorg voor de rijke weide geproduceerd zijn? Deze vragen staan op 11 juni centraal op de Weidetop. Praat mee!

Niet lang geleden kende Nederland een rijke traditie van bloeiende weides. Zover het oog reikte zag je bloemen, bijen, vlinders, vogels. Voor veel weidevogels is Nederland van levensbelang: ruim de helft van alle Europese grutto's broedt in onze weides. Maar vandaag de dag is slechts vier procent van de Nederlandse weilanden nog bloemrijk en de afgelopen vijftig jaar is meer dan zestig procent van alle boerenlandvogels verdwenen. Het is hoog tijd dat we die kaalslag met zijn allen tot staan brengen.

Kom ook naar de Weidetop

Op 11 juni buigen boeren, natuurbeschermers, zuivelcoöperaties, banken, wetenschappers en consumenten zich over de prangende vraagstukken rondom rijke weides en eerlijke zuivel. Hoe kunnen we samen de rijke weide redden? U bent van harte uitgenodigd mee te praten!


Plaats

De Rode Hoed, Amsterdam.

Programma

13:30 uur Ontvangst koffie/thee.

14:00–17:00 uur: Debat over de toekomst van zuivel en weide in Nederland. Dagvoorzitter is Felix Rottenberg.

  • De rijke weide: Wereld Natuur in Nederland (Johan van de Gronden, Wereld Natuur Fonds)
  • Biodiversiteit inpasbaar voor gangbare boeren? (Gijs Kuneman, Centrum voor Landbouw en Milieu)
  • Forumdiscussie over de toekomst van zuivel en de weide met: Bas Rüter (Rabobank Nederland), Frank van Ooijen (Friesland Campina), Teunis Jacob Slob (vereniging Natuurweide) Jos Roemaat (Natuurlijk Platteland Oost), Joris Lohman (Youth Food Movement) en Fred Wouters (Vogelbescherming Nederland)
  • Kennismaking met vernieuwende initiatieven: Red de Rijke Weidekaas en PolderPracht.

17:00-18.00 uur borrel met eetbaar weidelandschap

De Weidetop wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, Youth Food Movement, Netwerk Weidevogelboeren en Centrum voor Landbouw en Milieu.

U kunt zich hier aanmelden.

Bij vragen kunt u contact opnemen met weidetop@vogelbescherming.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven