Biologische graanpool: prijs voor spelt bijna verdubbeld

Agrifirm Plant betaalt aan de leveranciers in de biologische graanpool gemiddeld 346,95 euro per ton voor EKO Tarwe bakkwaliteit. De prijs van Eko Haver bedraagt 248,66 euro (prijzen exclusief BTW). Spelt is in één jaar bijna verdubbeld.

De kwaliteit van de geleverde tarwe was over het algemeen vrij goed. De kwaliteitstoeslag voor baktarwe kwam gemiddeld op 8,05 euro per ton (tot maximaal 38 euro). Ondanks de vrij lage eiwitgehaltes kon het grootste deel toch afgezet worden als baktarwe.

De kwaliteit van haver was goed en met extra bewerkingen in de opslag kon alle haver als consumptiehaver afgezet worden.

Spelt (ongepeld) realiseerde 701,50 euro per ton, een prijs die nog nooit eerder gehaald werd.


Ontwikkelingen biologische markt

Vanaf de oogst tot oktober bleef de prijs voor de meeste graansoorten vrij stabiel. Daarna nam de vraag naar regionale voertarwe flink toe. Dit had met name te maken met een krappe markt van regionale voergranen. Het prijsverschil tussen voertarwe en baktarwe is daarmee weer kleiner geworden.

Door het grote aanbod en overschot in heel Europa ligt de prijs van haver flink lager dan bij de vorige oogst.

Ledenvoordeel

Naast de bovengenoemde prijzen ontvangen leden van Agrifirm Plant een Ledenvoordeel van 2,50 euro per ton voor alle geleverde biologische granen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven