Oogstseizoen bio-groenten Green Organics beleeft vroege start

Met de start vandaag (woensdag 28 mei) van de biologische spinazie-oogst in Flevoland is ook bij de productgroep spinazie de kop van het nieuwe oogstseizoen er weer af. Ruim tweeënhalve week eerder dan vorig jaar is de biologische spinazie oogst vanmorgen vroeg van start gegaan op het biologische akkerbouwbedrijf van Arend-Leen en Rianne Hoekstra te Lelystad.


Spinazie schoffelen bij Hoekstra.

"Eind maart, begin april vond de oogst van de prei voor industriële verwerking al plaats. Dat was ook circa drie weken eerder dan normale jaren. Dat betekent een geheel ander teeltbeeld in 2014 dan begin 2013. Toen was het voorjaar enorm koud en nat en wilden teelt en oogst maar niet vlotten", vertelt Jan Groen. Het relatief vroege oogstjaar tot nu toe betekent volgens Jan overigens niet dat de kilogramopbrengsten ook automatisch beter zijn dan in een langzaam groeiseizoen. "Het is veel te vroeg om daar al enige conclusies over te trekken. Maar het is wel prettig dat de oogst zich vroeg aan dient, zodat de stijgende vraag naar biologische producten ook tijdig ingevuld kan worden. Zo biedt ieder jaar weer nieuwe kansen en mogelijkheden. En kent ook ieder jaar zijn eigen problemen."


Spinazie zaaien bij Meijering.

Vooralsnog kijkt Green Organics terug op een goed contractseizoen, mede tot stand gekomen door goed gestroomlijnde informatieverstrekking en communicatie met telers en afnemers. "Doordat de vraag en bijbehorende afzetcontracten in een vroeg stadium duidelijk waren, konden de telers ook op tijd hun bouwplannen definitief maken en de juiste teeltmaatregelen treffen."

Na de producten prei en spinazie verwacht Green Organics eind juni ook alweer de eerste doperwten voor de industrie. Verder volgen in het (oogst)seizoen in chronologische volgorde dan nog de sperziebonen, suikermaïs, bloemkool, broccoli, wortelen, uien, enzovoorts, voor de industriële afnemers. Dat betekent dat de oogsttreinen bij Green Organics dus vanaf vandaag tot aan de eerste vorstperiode herfst 2014 volop zullen door lopen.


Gerard de Pee en Jan Groen van Green Organics.

Om aan de blijvend groeiende vraag naar biologische producten te voldoen start Green Organics in samenwerking met Adviesbureau Naturim een omschakelgroep in Flevoland. "Hiermee willen Naturim en Green Organics telers die geïnteresseerd zijn in omschakelen naar biologische landbouw de helpende hand bieden. Samen weten we immers meer dan een individuele teler alleen."

Voor meer informatie:

Jan Groen
Green Organics B.V.
06 53201760

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven