"We gaan voor een kringloopeconomie"

Bakkerij Bronswijk BuytenDelft geopend

Tholen - Morgen (29 mei) opent Bakkerij Bronswijk BuytenDelft de deuren. Dinsdag 27 mei vond de officiële opening plaats voor speciaal genodigden. Aansluitend aan het officiële moment werd er een lunch geserveerd met brood van de biologische bakker. De biologische bakkerij is te vinden in de campingwinkel van Vakantiepark Delftse Hout aan de Korftlaan in Delft. De opening is de eerste stap richting een kringloopeconomie in het buitengebied van Delft.


Jan Bronswijk (midden) bekijkt de eerste broden die vers uit de oven komen (Foto: Marietta van der Duijn Schouten).

Bakkerij Bronswijk BuytenDelft wordt gerund door bakker Jan Bronswijk, die voorheen werkzaam was bij een bio-zorgbakkerij. De ervaring die hij daar heeft opgebouwd in de begeleiding van mensen met een zorgvraag, kan hij ook in deze bakkerij gebruiken. Jan: "Ik ga bij BuytenDelft werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, op 19 mei is de eerste medewerker aan de slag gegaan. De zorgfunctie staat hier niet voorop, BuytenDelft is in eerste instantie vooral een echte biologische bakkerij. De activiteiten hier zijn dan ook veel meer werkgerelateerd. Ik wil hier werken met mensen met mogelijkheden, ze kunnen hier volledig herstellen om zo weer het reguliere arbeidsproces in te kunnen gaan."
 

Foto's: Marietta van der Duijn Schouten.

Stichting BuytenDelft

Jan is vandaag nog druk met de laatste voorbereidingen op de opening van morgen. De bakkerij is geïnitieerd vanuit de Stichting BuytenDelft, waarvan onder meer Rina van der Stok (EkoPlaza) en bio-melkveehouder Jan Duijndam (Hoeve Biesland) en twee andere ondernemers, deel uit maken. "We zijn met de stichting een plan aan het ontwikkelen om de Papaver, de kinderboerderij en de waterspeeltuin open te houden. We gaan voor een kringloopeconomie waar educatie en recreatie hand in gaan."
 
Jan geeft aan dat onder de stichting een coöperatie zal komen te hangen. "De stichting wordt toezichthouder en de coöperatieleden kunnen samen allerlei activiteiten gaan ontplooien met als doel het hele gebied een nieuwe impuls te geven. Je kunt het zo zien: We zijn het eerste bolletje op de coöperatiecirkel. De opening van bakkerij Bronswijk BuytenDelft is de eerste pijler voor de start in het buitengebied van Delft."
 


De kringloopgedachte is ook goed terug te zien in de ingrediënten waarmee Jan gaat werken. Zo zal hij gebruik gaan maken van biologische melk en vlees van Hoeve Biesland uit Delfgauw. En het biologische graan wordt gemalen in de Schiedamse molen De Vrijheid. Het werkgebied van de bakkerij ligt echt rondom Delft. Zo zullen de producten niet alleen in het vakantiepark verkocht gaan worden, maar ook bij EkoPlaza in Delft. "Ook hebben zich al andere bakkers gemeld die een deel van ons assortiment willen opnemen. De biologische broden zien zij als een mooie aanvulling."

Voor meer informatie: Marietta van der Duijn Schouten (06 24541754).

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.