Donderdag 5 juni in Wageningen:

Debat 'Renovate or Reconstruct the food system?'

Als het gaat over de wereldwijde verdeling van voedsel staan wetenschap, handel en industrie soms lijnrecht tegenover elkaar. Kunnen we de verdeling van voedsel verbeteren door meer marktvrijheid of juist door meer overheidsingrijpen? Moeten we het huidige systeem renoveren of moet alles op de schop? Op 5 juni gaan vertegenwoordigers van verschillende sectoren onderling in debat bij Critical Students Wageningen.

De groeiende wereldbevolking en de vraag hoe de wereld te blijven voeden is aan de orde van de dag. In ons huidige systeem lijden veel mensen honger terwijl er tegelijkertijd veel voedsel wordt verspild. Ook de uitputting van natuurlijke hulpbronnen is een belangrijk onderdeel van deze discussie. Hieruit is te concluderen dat een verandering nodig is.

Tijdens de Voedsel Anders Conferentie in Wageningen werd de scheve verdeling van voedsel sterk naar voren gebracht. Daarnaast werd er veel aandacht gegeven aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Ook Rachel Kyte (Worldbank) sprak over deze onderwerpen tijdens de Dies Natalis van Wageningen Universiteit.

Hoe gaan we verder? Critical Students Wageningen (CSW) wil dit graag bespreken in een discussie met experts vanuit verschillende werkvelden en met verschillende visies. Essentieel is dat we toewerken naar een constructief debat waarin wordt gezocht naar gezamenlijke oplossingen.

Twee belangrijke knelpunten staan op de agenda:
  • Vormgeven aan global supply chains: marktvrijheid, overheidsingrijpen of...?
  • Globale nutri├źnten stromen (zoals het fosfaatvraagstuk)
Begrippen die onder andere langs zullen komen zijn: (vrij)handelsverdragen, landbouwsubsidies en fosfaat schaarste voor plantenteelt.

Met dit debat streeft CSW naar verheldering rondom deze vraagstukken met toonaangevende sprekers uit verschillende velden. Zowel de wetenschap als de industrie en de handel zullen vanuit hun strijdige visies en belangen met elkaar in debat gaan. Daarnaast spreekt La Via Campesina, de grootste belangenorganisatie voor boeren wereldwijd.

Aanwezig zullen zijn: Volkert Engelsman (Eosta), Jan Steijn (Friesland Campina), Wouter van der Weijden (CLM), Niek Koning (WUR) en een representant van La Via Campesina. Het debat zal gemodereerd worden door Natasja van den Berg (Tertium). Het debat wordt georganiseerd door Critical Students Wageningen onder de noemer van 'Dealing with Food'.

Donderdag 5 juni, aanvang 19:30 uur (deuren open 19:00 uur), Orion Building, Bronland 1, Wageningen. Toegang is gratis.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven