"Opsplitsing controle op bio-productie slecht plan"

Reactie Skal op herpositionering ZBO's

Het Kabinet is voornemens de taken van de keuringsdiensten die actief zijn in de land- en tuinbouw (waaronder Skal) te bundelen in twee nieuwe publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen: één ZBO-plant en één ZBO-dier. De brief die minister Blok hierover op 13 mei aan de tweede kamer verstuurde, brengt dit hernieuwd onder de aandacht.

Zowel de biologische sector als Skal zelf vinden opsplitsing van de controle op de biologische productie een slecht plan. Skal gaat er vooralsnog dan ook vanuit dat plant en dier bij elkaar blijven. De politieke besluitvorming over de herpositionering van ZBO's volgt later dit jaar; de opsplitsing is dus nog geen feit.

ZBO Skal

Skal is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) en vervult vanuit een private stichting een publieke taak, namelijk het toezicht op de biologische sector. Opdrachtgever is het ministerie van Economische Zaken. Het bijzondere aan Skal is dat zij meerdere activiteiten verricht. Skal inspecteert, certificeert en houdt toezicht op bedrijven en haar processen. Skal is actief in alle sectoren, zowel plantaardig als dierlijk en daarbij ook nog in de hele kolom, van primaire producent tot aan centrale winkelketen. Vaak kennen de biologische landbouwbedrijven een gemengd karakter.

Waarom Skal niet opgesplitst moet worden

Opsplitsing zou de huidige integrale ketenaanpak schaden en de kwaliteit nadelig beïnvloeden; bovendien bestaat het gevaar dat de tarieven voor de geregistreerden gaan stijgen. Voor Skal is vooral relevant dat de controle voor de sector één geheel blijft, dat gemengde bedrijven in de primaire sector, maar ook producenten steeds als een geheel gecontroleerd kunnen worden. Dit maakt kruiscontrole mogelijk.

Het bestuur van Skal is van mening dat de samenhang van inspectie, certificering en toezicht op zowel plantaardig als dierlijk, het best recht doet aan haar missie: een betrouwbaar biologisch product.

Hoe nu verder

Zowel Skal als de ketenorganisaties Bionext en BioHuis zijn in gesprek met het ministerie. Insteek hierbij is om opsplitsing te voorkomen.

Het streven van het kabinet is in augustus 2014 een blauwdruk voor één of meer nieuw te vormen organisaties te hebben binnen de agri-keuringsdiensten. Skal volgt dit proces nauwlettend en denkt actief mee over mogelijke organisatievormen. Bij het verkennen van opties staat het bijeenhouden van certificering en controle binnen de plantaardige en dierlijke sector centraal alsmede het behoud van de huidige hoge kwaliteit van certificatie en toezicht en de daaruit resulterende tevredenheid van consumenten en geregistreerden.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven