Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kromkommer introduceert soep van gekke groente

Wat zo'n anderhalf jaar geleden begon met een dumpster-dive avontuur, groeide uit tot een sociale onderneming die groente redt van de afvalberg. Kromme komkommers, tweenbeenwortels, hartvormige tomaten en te groot uitgevallen bietjes worden nu verspild vanwege hun looks. Naar schatting gaat het in Nederland om zo'n vijf tot tien procent van de groente. Ook overproductie is een belangrijke reden waarom groente in veevoer belandt of terecht komt in de biovergister. Nogal krom, vinden drie jonge wereldverbeteraars en daarom lanceerden ze 24 mei de eerste soeplijn gemaakt van gekke groente. Daarmee willen ze krom het nieuwe recht maken.



Voedselverspilling

Voedselverspilling is de laatste tijd een hot topic en volgens Jente, Chantal en Lisanne (oprichters Kromkommer) is dat maar goed ook. Al jaren zijn er cijfers bekend over de wereldwijde voedselverspilling (zo'n 30-50% van de totale productie) en de impact daarvan op onze aarde. Met het weggooien van goed eten gaat niet alleen het product verloren, maar ook alle energie en hulpbronnen die er voor nodig waren om die tomaat of komkommer te produceren. Tot op heden gaat het volgens de meiden nog lang niet snel genoeg met het oplossen van dit probleem. "Er is letterlijk en figuurlijk zo veel laaghangend fruit als het gaat om minder verspillen. Dan moeten we die kansen toch grijpen", aldus Jente. "Daarom gaan we met Kromkommer verder dan alleen bewustwording en het vertellen van het verhaal: we gaan ook concreet aan de slag!".

Biologisch

Jente geeft aan dat er ook biologische groenten in de soepen verwerkt worden, maar dat hierop niet de focus ligt: "We werken met biologische wortelen en bieten. Voor ons is het tegengaan van verspilling het belangrijkst. Verspilling is een probleem wat in de gangbare sector groter is dan in de biologische sector. Dat is voor ons een reden om niet alleen voor biologische groenten te gaan, maar ons breed te focussen op het oplossen van voedselverspilling."

Actie in de taxi

Na een jaar van pilotprojecten om gekke groente weer op ons bord te krijgen, viel uiteindelijk de keuze op het maken van soep. "We willen het vertellen van het verhaal combineren met concrete actie om voedselverspilling te verminderen", vertelt Lisanne, "dus gewoon actie in de taxi!". Met hun producten willen de sociaal ondernemers concreet iets doen met groente die anders ons bord niet redden én laten zien dat minder verspillen ook positief en lekker kan zijn. "We zijn zeker geen geitenwollensokkeninitiatief", aldus Chantal.

Soep van geredde groente

Op 24 mei is de soeplijn gelanceerd. Deze is mede mogelijk gemaakt door een grote crowdfundingcampagne begin dit jaar. "We zijn dit jaar op zoek naar 20.000 gekke groente helden die zich aansluiten bij de 'Krommunity', van onze soep gaan smullen en die ons verhaal horen", vertelt Lisanne. Tijdens de crowdfunding hebben zich al 837 helden zich aangesloten en de soepen meegefinancierd. Kromkommer soepen zijn pure soepen die volledig plantaardig zijn, geen suiker of gluten bevatten en die uiteraard zo duurzaam mogelijk verpakt zijn. Iedere soep heeft een verrassende twist. Zo zitten in de tomatensoep hele gele snoeptomaatjes. De soepen worden om te beginnen verkocht via de WAAR-winkels en een aantal speciaalzaken. "En als de soeplijn goed loopt", vertelt Jente enthousiast, "dan kun je dit jaar ook een delicatessenlijn verwachten!"

Voor meer informatie: www.kromkommer.com
Publicatiedatum: