Staatssecretaris Sharon Dijksma:

"Dijkhuizen absoluut geen tegenstander van de biologische sector"

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in een brief aan de Tweede Kamer antwoord gegeven op vragen over Aalt Dijkhuizen als boegbeeld van de topsector Agri&Food. Volgens haar is Dijkhuizen absoluut geen tegenstander van de biologische sector. En ze acht het niet noodzakelijk om een tweede persoon aan te wijzen naast de heer Dijkhuizen die de biologische en duurzame landbouw kan representeren.

Onlangs uitte Bertus Buizer in dit Biojournaal-bericht al zijn bezorgdheid over het ontbreken van een boegbeeld van de biologische landbouwsector in de topsector Agri&Food. Dijksma werd onder meer gevraagd of bij de aanstelling van de heer Dijkhuizen meegewogen is dat hij zich expliciet tegenstander heeft betoond van de biologische sector en zich manifesteert als exponent van de intensieve en industriële landbouw? Staat de regering achter de uitspraken van de heer Dijkhuizen in dezen?

Dijksma: "De uitspraken van de heer Dijkhuizen zijn op persoonlijke titel gemaakt, waarbij hij heeft aangegeven dat hij absoluut geen tegenstander van de biologische sector is."

Ook volgende vragen gaan over de biologische landbouw:

Is het de bedoeling dat de topsector Agri&Food zich ook hard maakt voor alle vormen van biologische landbouw? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe moet dat dan vorm krijgen wanneer het boegbeeld zich hier zo openlijk tegen uitspreekt? Is er overleg met de biologische sector?

Dijksma: "Het boegbeeld van de topsector Agri&Food staat voor de totale breedte van de sector. Naast regelmatig informeel overleg is geregeld dat vanuit de biologische sector de voorzitter van de Raad van Toezicht van Bionext deel uitmaakt van het TKI-bestuur van Agri&Food en daardoor mee kan beslissen over TKI-zaken."

Bent u bereid een tweede persoon aan te wijzen naast de heer Dijkhuizen voor de topsector Agri&Food die de biologische en duurzame landbouw kan representeren?

Dijksma: "Zoals aangegeven beziet het topteam onder leiding van de heer Dijkhuizen de volle breedte van de Agrifoodsector, ik zie daarom geen reden om een tweede persoon aan te wijzen."

Klik hier voor de volledige brief.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven