Strijden voor het behoud van de bijen

Tim en Ivi Huijsmans Wereldverbeteraars van het Jaar

Afgelopen vrijdag 23 mei vond het finale evenement van Wereldverbeteraar van het Jaar plaats. De finalisten Tim en Ivi Huijsmans (Red de Aarde), Anouk Hopman (Prentenboek over AIDS) en Racheal van Damme (Opvang in Ethiopië) streden hier om de titel Wereldverbeteraar van het Jaar, een expeditie naar Cambodja én een ontmoeting met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast maakten alle finalisten kans op financiering voor hun initiatief.

De scores van de finalisten lagen ontzettend dicht bij elkaar en de spanning was dan ook tot het laatste moment te voelen. Tim en Ivi Huijsmans werden met hun organisatie Red de Aarde de Wereldverbeteraars van het jaar. Zij strijden hard voor het behoud van de bijen. De tweede prijs ging naar Racheal van Damme. Samen met haar klas zet zij zich in voor vrouwenopgang in Ethiopië. De derde prijs was voor Anouk Hopman, die bezig is met de ontwikkeling van een prentenboek over AIDS waarmee kinderen tussen de zes en tien jaar worden voorgelicht.


Links de winnaars Tim en Ivi.

De finalisten kwamen ieder met een touringcar vol fans richting Utrecht. Gejoel, gejuich en veel spandoeken; het Media Plaza stond op zijn kop! Na een kort filmpje ter introductie kregen de finalisten drie minuten om het publiek en de jury nog één keer uit te leggen waarom zij de titel 'Wereldverbeteraar van het Jaar' verdienden. De juryleden, Lynn Zebeda (Dr. Monk, Worldconnector), Eefje van Gorkum (actrice Spangas) en Anne Poorta (Buitenlandse Zaken), waren zeer onder de indruk. Niet alleen hadden alle finalisten al een succesvol initiatief opgezet waarmee ze daadwerkelijk de wereld verbeteren, ze gaven ook inspirerende presentaties en betrokken veel mensen bij hun initiatieven.

Na een spetterend optreden van Yes-R was het aan de jury om een oordeel te vellen. De finalisten hadden al stemmen verzameld via internet en in de zaal, maar de jury moest de doorslag geven. Tim en Ivi wisten uiteindelijk Racheal en Anouk net achter zich te houden en mogen zich daarom 'Wereldverbeteraar van het Jaar' noemen.

Wedstrijd brengt Millenniumdoelen dichterbij

In 2000 stelden de Verenigde Naties de Millenniumdoelen op. De afspraak is om deze doelen in 2015 te behalen. Voor een aantal zijn we al goed op weg, maar voor een groot deel is er nog volop werk aan de winkel. Nu 2015 nadert is het tijd voor een eindsprint. De wedstrijd geeft zichtbaarheid aan alle activiteiten die jongeren ondernemen op lokaal niveau om de doelen dichterbij te brengen.

Voor meer informatie: www.wereldverbeteraarvanhetjaar.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven