Bewust omgaan met voedsel geeft 30% minder voedselverspilling

Dit voorjaar gingen 500 leden van Vrouwen van Nu met een FoodBattle de strijd aan tegen voedselverspilling. Zij slaagden erin om binnen drie weken dertig procent minder voedsel weg te gooien. Dat is goed voor het milieu en bespaart ze flink wat geld. De FoodBattle is een initiatief van Wageningen UR, Voedingscentrum en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Nederlanders gooien per persoon gemiddeld 50 kilogram goed eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is zo'n 150 euro per jaar. Aan de FoodBattle bij Vrouwen van Nu deden 500 huishoudens met in totaal 1200 deelnemers mee. Bij de start van de FoodBattle gooiden zij gemiddeld 11 kilo per jaar weg. In de laatste week gooiden zij slechts 7,5 kilo per jaar weg. Ze verspillen daarmee aanzienlijk minder voedsel dan het landelijk gemiddelde. De resultaten laten zien dat zelfs bij een groep mensen die relatief weinig voedsel weggooit, nog een flinke vermindering van voedselverspilling te bereiken is.De deelnemers aan de FoodBattle verspilden minder voedsel door een aantal maatregelen. Driekwart van hen checkt regelmatig de voorraad in huis, zowel voor vers- als lang houdbare producten. Ruim de helft plant meerdere maaltijden vooruit voor het boodschappen doen. Veertig procent gebruikt altijd een boodschappenlijstje. De helft doet één keer per week grote boodschappen en haalt tussendoor nog een keer versproducten als vlees en groenten. Zo voorkomen ze dat versproducten te lang liggen en bederven. Veel mensen gooien producten pas weg als ze er niet goed meer uitzien of ruiken. De houdbaarheidsdatum is voor hen niet de belangrijkste leidraad, behalve bij vis en vlees.

FoodBattle

Bij een FoodBattle proberen mensen drie weken lang zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ze krijgen allerlei makkelijk toepasbare tips en houden dagelijks bij hoeveel eten ze weggooien. Een belangrijke stimulans is dat mensen tegelijk met anderen de FoodBattle aangaan. Ze kunnen hun resultaten vergelijken met die van de groep en zien hoe goed ze scoren. De FoodBattle heeft een estafettevorm, waarbij verschillende organisaties een FoodBattle voor hun medewerkers, leden of achterban kunnen organiseren. Het Haags Milieucentrum, Damn Food Waste, Passage en CDA Vrouwen nemen binnenkort het stokje over van Vrouwen van Nu.

De FoodBattle is een initiatief van Wageningen UR Food & Biobased Research, Voedingscentrum en Milieu Centraal. De FoodBattle wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Economische Zaken, Rijkswaterstaat Leefomgeving en het Europese GreenCook project.

Voor meer informatie: Hilke Bos-Brouwers

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.