"Feit blijft dat ik openlijk een delict heb gepleegd"

Boete voor mestuitrijdende bio-boer

Tholen - Bio-boer Gjalt Tjeerdsma heeft afgelopen dinsdag (20 mei) een boete van 900 euro opgelegd gekregen. Dit omdat hij op 18 februari 2013 mest over het land uitgesproeid heeft, op het moment dat hij hiervoor nog geen ontheffing had. Het ging om een bewuste protestactie. Als lid van de 'Vereniging tot behoud van boer en milieu' (VBBM) had Gjalt tot die tijd namelijk drie jaar lang mee kunnen doen aan de Praktijkproef 'Bovengronds mest uitrijden'. Daarna moest hij van de overheid de mest weer in de grond gaan injecteren. Hier was de boer uit het Friese Lippenhuizen het niet mee eens, omdat hij met de proef op praktijkniveau heel goede resultaten boekte en het de bodemgezondheid ten goede kwam.
 
Gjalt besloot daarop dus een statement te maken, door de milieupolitie in te lichten over het feit dat hij de mest toch op de ouderwetse manier bovengronds ging uitrijden. Hier heeft de bio-boer een boete van 900 euro voor gekregen en is daartegen in verzet gegaan. "Tijdens de rechtszaak is dit gewijzigd in 450 euro voorwaardelijk voor een periode van twee jaar. De officier van Justitie had begrip voor mijn actie. Hij had er waardering voor dat ik tegen de stroom in durf te gaan. Het feit blijft echter wel dat ik openlijk een delict heb gepleegd, waardoor hij genoodzaakt was om een straf op te leggen."
 


Voor Gjalt is het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de kwestie. "De beeldvorming moet veranderen. Ik heb de laatste jaren in de praktijk ervaren dat het bovengronds uitrijden van mest gewoon beter is voor de bodem. Daar gaat het mij om." De boer is niet heel erg onder de indruk van de boete. "Het draait voor mij niet om het geld. Dan had ik wel op een andere manier geprotesteerd. Het in de grond injecteren van mest zou juist een extra investering vereisen. Dan heb ik bepaalde apparatuur nodig of moet ik een loonwerker in dienst nemen."
 
Staatssecretaris Dijksma besloot begin dit jaar dat boeren die aan bepaalde voorwaarden kunnen voldoen wel ouderwets mogen 'gieren'. Daardoor is het voor Gjalt momenteel wel toegestaan om bovengronds mest uit te rijden.
 
Bekijk hier het filmpje over de protestactie van Gjalt.Voor meer informatie: tjeerdsg@xs4all.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven