Zuid-Afrikaans biologisch citrusseizoen van start bij OTC-Holland

OTC-Holland is gestart met het Zuid-Afrikaanse biologisch citrusseizoen met Starruby grapefruits uit het Oranje Rivier gebied. Aansluitend volgt er wekelijkse aanvoer van biologisch Zuid-Afrikaans citrus bij Van den Bos Freshpartners in Poeldijk, de warehousingpartner van OTC.


Navelsinaasappelen.

Het is een seizoen waar een turbulente voorbereiding aan voorafging: de Europese Citrus Black Spot (CBS) importrestricties en verscherpte controles van afgelopen seizoen zijn van grote invloed geweest op de werkwijze van de Zuid-Afrikaanse controle instanties. "Onze telers in de Oostkaap hebben een enorme inspanning moeten verrichten om de farms goedgekeurd te krijgen voor de export naar Europa", aldus Edward Out, verantwoordelijk voor de inkoop in Zuid-Afrika. "Gelukkig zijn vrijwel alle voor EU aangemelde farms door de eerste inspectieronde heen gekomen en we verwachten begin juni de eerste biologische citroenen uit het Sundays River gebied." Dit betekent overigens wel dat een significant deel van de biologische productie niet meer naar Europa kan komen, omdat deze boomgaarden niet vrij zijn van CBS.


Edward Out (rechts) bekijkt de compost in Zuid-Afrika.

Naast de CBS-restricties die de aanvoer beïnvloeden uit de Oostkaap, wordt ook uit de Noordkaap minder aanvoer verwacht als gevolg van vorstschade bij de vruchtzetting eind 2013. "Toch hopen we, doordat we aanvoer hebben uit de diverse teeltgebieden, een continu aanbod biologische grapefruits, citroenen en sinaasappelen te kunnen bieden tot medio oktober", aldus Edward. "De beperkte aanvoer zal onvermijdelijk leiden tot een hoog prijsniveau waardoor we onze leveranciers gelukkig kunnen ondersteunen bij het opvangen van de inkomstenderving door CBS en vorstschade." De vraag naar biologisch citrus in de zomerperiode is groot: "We verwachten door uitbreiding van areaal bij onze leveranciers de komende jaren beter aan de vraag te kunnen voldoen. Maar eerst is het van belang het aankomende seizoen goed door te komen, want er bestaat nog steeds het risico dat de EU de invoer van Zuid-Afrikaans citrus uit gebieden waar CBS voorkomt aan banden legt. Wij volgen de ontwikkelingen in Brussel, net als vele collega-importeurs, dan ook nauwlettend."


De eerste biologische Starruby grapefruits.

Voor meer informatie: 0320 289030 (afdeling verkoop), sales@otc-organics.com, www.otcholland.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven