Verzoekt onmiddellijk om een uitgebreide rectificatie

"NatureCrops: "TROS Radar trekt foute conclusie over onze bio-quinoa"

Mark Kadee, NatureCrops CEO/Co-founder, reageert in de onderstaande brief namens NatureCrops Europe B.V. (fabrikant van de NatureCrops Quinoa-producten) op de uitzending van TROS Radar over biologische quinoa. Hij vraagt hierin onder meer om een onmiddellijke rectificatie, aangezien TROS Radar in dit artikel ('Pesticiden aangetroffen op biologische quinoa') op haar website een compleet foute conclusie trekt. "Hier gaat TROS op verschillende manieren volledig de mist in terwijl het in de tussentijd het merk NatureCrops onterecht enorme schade toe brengt."

Dit is de brief:

Redactie Tros Radar - Rotterdam, 19 Mei 2014
Tav: Saskia van Aalst
REF: rapportage over Bio Quinoa bij TROS Radar-uitzending van maandag 19 mei.

Beste Saskia,

Ik wil je bij deze nogmaals bedanken voor de informatie over de geplande uitzending van 19 mei aanstaande, waarin TROS Radar een kritische blik zal werpen op de biologische certificering van Quinoa producten die op de Nederlandse markt te vinden zijn. Wij bij NatureCrops zijn erg verheugd dat er media zijn die hier aandacht aan willen besteden, omdat een steeds grotere groep consumenten de vele voordelen van het consumeren van Quinoa ontdekt.

Een kleine introductie van ons mooie kleine bedrijf: NatureCrops houdt zich reeds sinds 2007 uitsluitend bezig met Quinoa; in eerste instantie alleen in Zuid-Amerika en de VS maar sinds 2013 ook in Nederland. We zijn dus niet een bedrijf dat 'even snel' van de huidige populariteit van Quinoa wil profiteren maar waren al fan van quinoa toen het nog volledig onbekend was. NatureCrops heeft als nagenoeg enige aanbieder van Quinoa producten een volledige controle over de keten; van aankoop bij de producent tot export-import, verwerking, en levering van gereed product aan de retailers. Deze transparantie garandeert de kwaliteit van onze producten en vormt de fundering van onze visie als organisatie.

Ik begrijp dat TROS enkele quinoa-producten heeft getest op pesticiden en de Nederlandse bio-certificeringsinstantie Skal heeft uitgenodigd voor een gesprek in de uitzending van maandag 19 mei aanstaande. Een uitstekend initiatief want het is van groot belang om het grote publiek te informeren over de complexiteit achter alle mooie quinoa-producten die hun weg vinden naar de schappen. Helaas kregen we geen inzage in de gedane analyses dus we moeten er even van uit gaan dat deze op professionele wijze (volgens de bestaande EU-regelgeving) zijn gedaan.

Zoals Skal ongetwijfeld helder uiteen zal zetten is de certificering van bio-producten aan extreem strenge regels gebonden. Wij voelen de plicht om ons steentje bij te dragen aan het verduidelijken van de term 'bio'. Ten eerste is het van belang te weten dat de term 'bio' staat voor het produceren van gewassen zonder gebruik van pesticiden. Dat houdt echter (helaas) niet in dat bio-producten 100% vrij zijn van pesticiden, aangezien er zich op verschillende manieren toch een minuscule hoeveelheid een weg kan vinden naar het eindproduct. Een voorbeeld daarvan is grondwater; het komt voor dat op grote afstand van een 100% bio-gewas er toch pesticiden in het grond water komen vanuit een niet-bio-gewas. Tevens kan er bij transport en opslag sprake zijn van minimale kruiscontaminatie.Om er voor zorg te dragen dat alle internationale instanties met eenzelfde regelgeving werken op het gebied van productanalyses zijn er bepaalde standaarden vastgelegd. Onderdeel daarvan is dat de testresultaten worden afgerond op 2 cijfers achter de komma. Binnen een EU-limiet van 0.01 mg/kg worden resultaten tot en met 0.014 mg/kg dus acceptabel bevonden. Volgens onze informatie is er bij de test van NatureCrops een resultaat behaald van 0.013 mg/kg; afgerond 0.01mg/kg, oftewel binnen de EU-standaard.

NatureCrops is uiteraard tevreden dat haar producten voldoen aan de zeer scherpe EU-wetgeving maar daar besteden we als organisatie dan ook al jaren ontzettend veel aandacht aan. Met (naast ons kantoor in Rotterdam) een kantoor in Buenos Aires (Argentinië) en Lima (Peru) - die zich beiden volledig bezig houden met het sourcen van hoge kwaliteit bio-quinoa - heeft NatureCrops een zeer sterke internationale structuur die er dag, dag uit, voor zorg draagt dat onze consumenten zonder enige zorg kunnen genieten van een steeds breder assortiment van gezonde, heerlijke, bio-quinoaproducten.

Wel nog even een zeer kritische noot met betrekking tot het artikel op de TROS Radar-website (19-05-14) genaamd 'pesticiden aangetroffen op biologische quinoa' met de volgende informatie: "Bij NatureCrops zijn ook 2 bestrijdingsmiddelen gevonden, in totaal 168% van de toegestane dosis."

Hier gaat TROS op verschillende manieren volledig de mist in terwijl het in de tussentijd het merk NatureCrops onterecht enorme schade toe brengt. Zoals ik tijdens ons gesprek al aangaf is NatureCrops groot voorstander van een duidelijke communicatie over bio-quinoa maar dan moet de basis van die discussie wel juist zijn. Via deze weg verzoek ik TROS dan ook onmiddellijk om een uitgebreide rectificatie. De redenen hiervoor zijn legio en uitermate legitiem. De conclusie (van notabene jullie eigen data) is volledig fout:* Chlorpyrifos zit met 0.019mg/kg dus 62% onder de limiet!
* Phenthoate zit op de EU-limiet omdat bij de analyses wettelijk op twee cijfers achter de komma wordt afgerond. Of dat er eigenlijk beter 3 zouden moeten zijn is een discussie die NatureCrops graag aan zou gaan in de toekomst - maar dat is hier nu niet van toepassing. De EU-limiet is 0.01. De analyse komt na afronding op 0.01. Op basis daarvan zijn er certificaten uitgegeven door instanties waar NatureCrops binnen de bio-keten en volgens de EU-wetgeving haar volledige vertrouwen aan moet geven.

De lezing van 'NatureCrops zit 168% boven de limiet' raakt derhalve kant noch wal. Het is schrijnend dat TROS met onderwerpen van dit belang zulke grove fouten maakt in haar publicaties, en daarmee bedrijven beschadigt die al jaren op zeer professionele wijze actief zijn in de wereld van bio-producten. Dat er een discussie plaatsvindt over waarom er überhaupt pesticidenresiduen aangetroffen mogen worden in bio-producten is meer dan welkom, maar niet als dit gepaard gaat met laster op basis van een verkeerde voorstelling (c.q. te weinig kennis) van zaken. Ik ga er vooralsnog even van uit dat dit een klein 'foutje' is dat onmiddellijk gerectificeerd zal worden.

Met vriendelijke groet,

Mark Kadee
NatureCrops CEO/Co-founder


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven