De Lankerenhof grijpt naast innovatieprijs met Haantje de Coq

Tijdens het het Symposium Hogere Pluimveegezondheid – Vlees woensdag 14 mei in Eersel is X-TRECK met 80 procent van de stemmen winnaar geworden van de innovatieprijs. Het systeem waarbij kuikens in de stal uitkomen, bleef de twee andere genomineerden, Haantje de Coq en het Mobiele Laarzenrek voor.


Chris Borren gaf voorafgaand op de uitreiking nog wat toelichting over het concept.

De drie genomineerden waren uitgezocht door de jury. De bezoekers van het symposium konden vervolgens stemmen op de beste innovatie. Jurylid en hoofdredacteur Robert Ellenkamp van Agrio overhandigde Rob Wingens en Fons Romme de prijs. X-TRECK is bedacht door vleeskuikenhouders Rob en Egbert Wingens uit Schaijk in samenwerking met stalinrichter Vencomatic.

De X-TRECK is een nieuw systeem voor het uitbroeden van eieren in traditionele grondstallen. Een optimale start in de eerste levensdagen is van groot belang voor de uiteindelijke prestatie van het vleeskuiken in de groeiperiode. Met de X-TRECK worden de eieren uitgebroed in de stal waardoor de kuikens direct voer en water tot hun beschikking hebben. De eierdooier wordt sneller opgenomen en direct toegang tot voer en water bevordert de darmflora en daarmee de vertering en de gezondheid. Aldus de initiatiefnemers.

Haantje de Coq

Hier nog wat meer informatie over Haantje de Coq, het project van Chris en Marjanne Borren van biologisch legpluimveebedrijf De Lankerenhof:

Biologisch legpluimveebedrijf De Lankerenhof mest de broertjes van de leghennen af voor vleesconsumptie. Zij laat ze meegroeien tijdens de opfok van de leghennen. De haantjes worden tussen de 11 en 13 weken leeftijd geslacht. Het product wat ontstaat heeft de naam 'Haantje de Coq' meegekregen. De Lankerenhof is hiermee begonnen omdat zij vindt dat de haantjes er ook bij horen en ze niet direct na uitkomst afgeserveerd moeten worden omdat ze 'nutteloos' zijn. Dit past in het menu van de nieuwe bewuste consument. En de Lankerenhof probeert zo goed mogelijk vraaggericht te produceren. Een groep consumenten is op zoek naar oorspronkelijke producten. Deze leghaantjes is er één van. Het is nu een absolute niche-markt, maar het heeft wel de aandacht van de nieuwe consument. Ook de culinaire wereld is enthousiast over de smaak en de kwaliteit van het vlees. Deze leghaantjes zijn momenteel te koop via een webwinkel en diverse boerderijwinkels. En uiteraard bij De Lankerenhof zelf.Voor meer informatie: www.lankerenhof.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven