"Ik vraag me af wat hij zelf tot zich neemt"

Biologische voeding gezonder? - Visie internist roept reacties op

In het item 'Spreekuur' van het Limburgs Dagblad van woensdag 14 mei schenkt internist Frank van Berkum aandacht aan de vraag 'Biologische voeding gezonder?'. Het stuk zelf roept de nodige vragen op. Zo werd door Biobites de volgende tweet geplaatst: "Jammer van dat vraagteken", in reactie op de titel van het 'Spreekuur'.

De internist baseert zijn mening op diverse onderzoeken, waaronder die van de wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University en het Britse onderzoek naar biologische producten en het risico op kanker dat onlangs gepubliceerd is. Volgens hem is een pluspunt voor biologisch voedsel dat het minder pesticiden bevat. Dit argument zwakt hij echter meteen weer af: "Maar de gemeten hoeveelheid pesticiden in niet-biologisch geproduceerd voedsel vielen overigens allemaal binnen de veilige norm."

Bij vlees ziet de internist wel een verschil. Dit omdat biologisch vlees veel minder gevaarlijke resistente bacteriën bevat. Wat weer te maken heeft met het gebruik van antibiotica.

Zijn uiteindelijke conclusie is dat biologisch vlees uiteindelijk veiliger voor de mensen is omdat het minder resistente bacteriën bevat. Ook scoort het beter op dierenwelzijn. "De verschillen voor je gezondheid tussen biologisch en niet-biologisch zijn dus gering."

Reactie Peter Pelzer

Ook Peter Pelzer van biologische wijngaard Domein Aldenborgh stuurde een reactie in: "In de tekst wordt gesteld dat het wel gezonder is om biologisch vlees te eten, maar dat het niet uit maakt of je nu groenten van gezonde of ongezonde bodem eet. De onbetwiste logica dat wij mensen ook onderdeel uitmaken van de voedselketen en dat zich ook in ons lichaam goede maar ook kwalijke eigenschappen van voedsel positief of negatief manifesteren wordt althans voor wat het plantaardig voedsel gemakshalve over het hoofd gezien."

"Drink maar wijn van doodgespoten bodems en belaste druivenplanten. De schrikbarende analyses van de cocktail van spuitmiddelen die zij bevatten zijn iedereen bekend. Je hoeft geen internist te zijn om te weten dat je een dergelijke wijn beter in het schap kunt laten staan. Gelukkig is niet iedere traditioneel geproduceerde groente te vergelijken met deze gifwijn."

"Ik vraag mij wel af, na het lezen van een dergelijk artikel, wat Frank van Berkum zelf tot zich neemt aan groenten en wat hij zijn naasten voorzet? Of hij dan toch maar het zekere voor het onzekere neemt en ook bio-groente uit het schap neemt? Het is een gewetensvraag die ik ook al eens Louise Fresco voorlegde."

Voor meer informatie: Peter Pelzer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.