Biologische kuilen droger dan gangbaar

Door de jaren heen is te zien aan de kuilanalyses dat biologische kuilen vaak droger zijn dan gangbaar. Biologische grasklaver droogt vaak snel, waar liggen mogelijke oorzaken?

Groeistadium

Het groeistadium is van invloed op het droge stofgehalte. Gras geoogst in een later groeistadium (meer stengel, minder blad) heeft van zichzelf al een hoger droge stofgehalte. Na het maaien kan het droge stofgehalte snel oplopen.
 

Bemesting

Bemesting kan ook een rol spelen in het droge stofgehalte van grasklaver. Bij een mestgift van 170 kg N per hectare uit rundveedrijfmest wordt op maaipercelen meestal onvoldoende kali en fosfaat aangevoerd. Kalium is een belangrijk element in de waterhuishouding in de plant. Bij kaliumgebrek verdroogt grasklaver sneller. Dit betekent dat het gewas maar een korte veldperiode nodig heeft.
 

Tips

Gras te droog inkuilen geeft meer kans op broei en gaat ten koste van de smakelijkheid. Een aantal tips voor een smakelijke, broeivrije graskuil:

  • Zorg voor een korte veldperiode. Vaak is 1 dag al genoeg.
  • Bevat uw perceel naast gras ook klaver? Bewerk het gemaaide gras-klaver dan zo min mogelijk om klaververliezen te voorkomen.
  • Voeg Ecosyl of biologische melasse toe voor een betere conservering.
  • Maai ten dienste van beweiding. Heeft u een kleine snede? Kuil dan in balen in.
  • Dek uw kostbare graskuil af met excellent kuilfolie en bij voorkeur een flinke laag zand voor voldoende druk.

De adviseur Biologisch van Agrifirm vertelt graag meer over het inkuilen van het gras. En men kan voor meer informatie terecht bij Agrifirm Feed: 088 4881012.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven