The Good Food Alliance streeft naar een wereld waar iedereen recht heeft op voldoende voedsel dat veilig en gezond is en dat op een faire, duurzame en transparante manier gemaakt is. Dit vraagt om een structurele herziening van het hele voedselsysteem. Daarom overhandigen de samenwerkende organisaties hun Good Food Agenda 2030 aan staatssecretaris Dijksma.
Programma
18:45 uur - Opening zaal en borrel – Machinegebouw Westergasfabriek19:30 uur - Inleiding Jolande Sap – Voorzitter Raad van Toezicht Fairfood International
19:40 uur - Officiële overhandiging Good Food Agenda 2030
19:45 uur - Reactie staatssecretaris Dijksma
20:00 uur - Einde programma – Informele voortzetting bij het Ketelhuis
Voedselsysteem
Op dit moment hebben nog steeds bijna één miljard mensen wereldwijd honger. Tegelijkertijd is overconsumptie wereldwijd een groeiend probleem en kampen veel landen met de gezondheidsgevolgen van zowel onder- als overvoeding. Daarnaast zijn voedselschandalen een te vaak voorkomend probleem. Om ons voedsel wereldwijd voldoende, veilig en voedzaam te maken op een eerlijke en duurzame manier zijn er tal van initiatieven. Er is op veel fronten vooruitgang geboekt. Maar dit zijn positieve uitzonderingen. De manier waarop voedsel op ons bord komt is lang niet altijd transparant, eerlijk en duurzaam.In de afgelopen 35 jaar is de sterfte bij jonge kinderen door de gevolgen van ondervoeding met 70% gedaald. En in 20 jaar is het aantal mensen met honger met 132 miljoen verminderd. Maar toch hebben nog steeds 842 miljoen mensen honger, waarvan de helft boer is. Tegelijkertijd is het aantal mensen met overgewicht en obesitas de laatste 30 jaar verdrievoudigd. Van het voedselaanbod speciaal voor kinderen is 85% te zoet, te zout of te vet. 58% van de Europese experts die besluiten over E-nummers is verbonden aan de voedselindustrie. En de Europese lobby van de voedselindustrie tegen duidelijke voedsellabels heeft 1 miljard euro gekost.
The Good Food Alliance wil naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot voldoende voedsel dat veilig en gezond is en dat op een eerlijke, duurzame en transparante manier gemaakt is. Door de diverse achtergronden van de deelnemende organisaties bestrijkt het nieuwe samenwerkingsverband een groot deel van de voedselketen.