Met onder meer verhaal over (biologische) Zuidermarkt

'Publiek Geheim: de coöperatie in beweging' verschijnt 5 juni

Donderdag 5 juni 2014 verschijnt het nieuwe boek 'Publiek Geheim: de coöperatie in beweging'. Het boek bundelt 39 bijzondere verhalen van grote en kleine coöperaties in Nederland, waaronder het verhaal van de Zuidermarkt in Amsterdam-Zuid. Deze coöperatieve markt is opgezet door buurtbewoners die het aantal kruidenierswinkels en slagers in hun buurt zagen verdwijnen door de stijgende vastgoedprijzen. Met ruim vijfhonderd leden runnen ze nu de Zuidermarkt: "een biologische markt met de sfeer van een Frans dorpsfeest", aldus oprichter Piet Mohr. Elke zaterdag worden er verse, zoveel mogelijk biologische en regionale voedingsmiddelen verkocht. De opbrengst wordt weer geïnvesteerd in de buurt.

Sinds een aantal jaar overspoelt een golf van coöperaties het Nederlandse bedrijfsleven. Op dit moment staan er meer dan 7500 coöperaties ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Na een tijd uit de maatschappelijke belangstelling te zijn geweest, is de coöperatie als ondernemingsvorm sinds de economische crisis weer springlevend. Het valt op dat coöperaties beter bestand zijn tegen de crisis dan vergelijkbare niet-coöperatieve ondernemingen. Hun troef is een voorzichtig, op de lange termijn gericht beleid en continue bijsturing door de leden. Dit past goed bij de huidige tijdgeest: na de desillusie van de crisis slaan ondernemers de handen ineen om samen nieuwe kansen te creëren.

'Publiek geheim: de coöperatie in beweging' verschijnt 5 juni 2014. Dit boek is het vijfde deel van een boekenserie waarin ontwerpbureau Frissewind verborgen verhalen ontsluit voor een breed publiek. Deze editie is een coproductie van Frissewind en schrijvers Menno Bosma en Else de Jonge.

Voor meer informatie: www.publiekgeheim.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.