Bijna 10% van agrarische bedrijven wekt zelf energie op

Op 9,3% van de Nederlandse agrarische bedrijven wordt gebruik gemaakt van een of meerdere alternatieve bronnen om energie op te wekken. 6,7% van de bedrijven gebruikt daarvoor zonnepanelen. 1,2% wekt elektriciteit op met windmolens en 0,3% werkt met een biogasinstallatie. De overige alternatieve energie wordt opgewekt door andere installaties (1,4%).

Sinds 1995 brengt AgriDirect de marktsituatie in alle agrarische sectoren in kaart aan de hand van de jaarlijkse sectorscanners. Alle land- en tuinbouwers uit de Nederlandse Agrarische Database worden tijdens deze scanners telefonisch benaderd om de bedrijfsactiviteiten te actualiseren en de toekomst- en investeringsplannen in kaart te brengen. In 2013 is van ruim 18.000 agrariërs vanaf 25.000 SO onder andere het gebruik van en de investeringsplannen in alternatieve energie vastgelegd.
 

Zonnepanelen populairst

Zonnepanelen vormen de meest favoriete alternatieve energiebron op de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven (6,7%). Met name te vinden op bedrijven met veelteeltcombinaties (9,4%) en gewas-/veecombinaties (8,0%). Tuinbouwbedrijven maken het minste gebruik hiervan (4,0%).


Windmolens draaien vooral op akkerbouwbedrijven

1,2% van de agrarische bedrijven heeft een windmolen op het bedrijf. Deze zijn voornamelijk aanwezig op Nederlandse akkerbouwbedrijven (3,1%) en de bedrijven met gewas-/veecombinaties (2,8%).

Flevoland het 'groenst'

In de provincie Flevoland wordt er relatief gezien het meest gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen; 22,1% van de agrarische bedrijven maakt gebruik van een of meerdere bronnen om alternatieve energie op te wekken. De Flevolandse agrariërs kozen het meest voor windmolens (13,7%). Dit is opvallend hoger dan in de overige provincies. Friesland volgt met 3,4% op een tweede positie. Zonnepanelen zijn het meest terug te vinden in de provincies Overijssel (11,9%), Flevoland (9,7%) en Friesland (9,4%).

Investeringsplannen

Van de Nederlandse agrariërs heeft 18,3% plannen om te investeren in een bron om alternatieve energie op te wekken. De grote meerderheid kiest voor zonnepanelen (17,1%). De akkerbouwers hebben de meeste investeringsplannen. 28,0% van hen kiest voor zonnepanelen of een andere alternatieve energiebron. Op de tuinbouwbedrijven worden de minste investeringsplannen gesignaleerd (11,1%).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.