Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Biologische' wietteler moet bijna 2,5 ton terugbetalen

'Biologische' wietteler Doede de Jong is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Verder bepaalde de rechtbank dat de 64-jarige Appelschaster 233.282 euro aan de Staat moet betalen. Dat bedrag zou hij 'verdiend' hebben met de verkoop van de hennep. Het OM had bijna het dubbele gevorderd. Zijn reactie liet niets te wensen over: De Jong was het duidelijk niet eens met de beslissing van de rechtbank. Hoewel advocaat Tjalling van de Goot nog een slag om de arm wilde houden gaf de Appelschaster geƫmotioneerd aan dat hij zeker in hoger beroep zal gaan.

De Jong wil op een biologisch verantwoorden manier hennep telen en hij wil de hennepteelt uit de criminele sfeer halen. In 2010 en 2011 deed de politie invallen bij de biologische hennepkweker. In 2008 was de politie ook al eens langs geweest en werd er ook al hennep aangetroffen. Voor die eerste zaak is De Jong in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad, die zaak loopt nog. Dat De Jong uit ideologische motieven biologische wiet teelt en in feite stelling neemt tegen het tweeslachtige hennepbeleid in Nederland, maakt zijn gedrag volgens de rechtbank niet minder strafbaar.

De Jong had de rechtbank uitgedaagd om stelling te nemen tegen het ambivalente regeringsbeleid. De rechtbank liet zich niet uitlokken tot het doen van politieke uitspraken. 'Het ligt niet op de weg van strafrechter om dit beleid te veranderen', aldus rechtbankvoorzitter Jolanda Lootsma. De rechtbank gaf wel aan oog te hebben voor 'de inconsistentie van het beleid, waarbij enerzijds de verkoop van cannabis wordt gedoogd en anderzijds het telen daarvan verboden'. De Jong had volgens de rechtbank zijn kritiek op het gedoogbeleid en het telen van hennep 'ook via legale wegen aan de orde kunnen stellen'.

Bron: WaldNet Nieuws
Publicatiedatum: