Thema-uitgave van de BD-Vereniging loopt vooruit op het 'Jaar van de Bodem':

Bodemvruchtbaarheid als Vrucht van de Landbouw

Met Pasen verscheen de thema-uitgave Bodemvruchtbaarheid als Vrucht van de Landbouw. De verhalen en verslagen in deze rijk geïllustreerde brochure laten zien hoe een op het leven gerichte benadering van de landbouw leidt tot diep doorwortelde, vruchtbare grond. "Biologisch-dynamische landbouw maakt jonge gronden volwassener en verstarde, oude gronden jonger", schrijft bodemkundige Jan Bokhorst in zijn bijdrage. De brochure is een thema-uitgave van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging). De brochure loopt vast vooruit op het Jaar van de Bodem in 2015.

In de BD-Vereniging hebben boeren en landbouwadviseurs op zes werk- en studiebijeenkomsten met elkaar gesproken over hun benadering van bodemvruchtbaarheid. Deze bijeenkomsten hebben op verschillende bedrijven plaatsgevonden, zodat de opvattingen en theorieën ook direct in de praktijk getoetst konden worden. Op elk bedrijf is een profielkuil gegraven en bekeken. De gevonden inzichten werden op de winterconferenties van de BD-Vereniging in februari en maart 2014 gepresenteerd en uitgewerkt. Daar werden ook de kluiten bekeken die de deelnemers uit hun eigen akkers en weides hadden meegenomen. In de thema-uitgave zijn de resultaten en belevenissen te lezen en te bekijken.


Boeren en tuinders kijken, ruiken en proeven van elkaars grond op de winterconferentie van de BD-Vereniging.

Zo is op foto's van profielkuilen te zien dat plantenwortels, wormen en poriën tot 70 cm diep aanwezig zijn in akkers die al tientallen jaren biologisch-dynamisch worden bewerkt. Piet van IJzendoorn, die in 1982 van start ging met gemengd bedrijf Zonnehoeve in Zeewolde, vertelt wat hij in de praktijk heeft gerealiseerd: hoewel hij op basis van bodemanalyses het advies kreeg fosfaat uit te rijden, deed hij dat niet. Na ruim 30 jaar blijkt de hoeveelheid organisch gebonden fosfaat op de akkers van Zonnehoeve bijzonder hoog te zijn. Verder komen aan de orde onder ander bodem-ademhaling, wisselwerking van koolstof en stikstof en bodemanalyse versus boerenanalyse. Een beschouwing over de landbouwcursus van Rudolf Steiner, boekbesprekingen en leestips completeren het geheel.

De thema-uitgave (52 pagina's) is à 4,95 euro te bestellen via de website van de BD-Vereniging, en ook hier te downloaden of via deze pagina.

De BD-Vereniging verbindt boeren en burgers die het belang van een levende, duurzame landbouw onderkennen. Door het uitgeven van publicaties, het aanbieden van intervisie- en scholingstrajecten, het organiseren van excursies, draagt de BD-Vereniging bij aan de ontwikkeling van de biologisch-dynamische landbouw. Het lidmaatschap staat open voor iedereen die daarin belang stelt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven