Onderzoek biologische sector besproken in Europees netwerk CORE Organic Plus

Welk onderzoek is nodig om de biologische landbouw in Europese lidstaten op een nog hoger plan te tillen? Om die vraag te beantwoorden kwamen op 9 en 10 april de leden van de CORE Organic Plus Call and Monitoring Board bijeen in Madrid. CORE is een Europees netwerk waarin 20 lidstaten van de EU zijn vertegenwoordigd. Op verzoek van het ministerie van EZ neemt ketenorganisatie Bionext deel aan het overleg.

In totaal werden 48 onderzoeksvoorstellen van samenwerkende onderzoeksinstituten uit de deelnemende landen besproken. Besloten werd welke voorstellen uitwerkt mogen worden tot een volledig onderzoeksplan. De voorstellen konden over 4 verschillende thema's gaan: interactie tussen plant en bodem, verbetering dierenwelzijn, biodiversiteit en zorgvuldige verwerking.

Het totale beschikbare budget is ongeveer 10 miljoen euro, waarbij 7 miljoen bestaat uit onderzoeksgeld van de lidstaten, aangevuld door 3 miljoen euro van de Europese Commissie. De bijdrage van het ministerie van EZ voor onderzoek van Nederlandse onderzoekers is 3 ton, verdeeld over drie van de thema's. Bionext heeft het ministerie geadviseerd welke voorstellen aansluiten bij de vragen vanuit de biologische sector.

De 48 ingediende voorstellen overschrijden het beschikbare budget ruim 5 keer. In Madrid heeft een voorselectie plaatsgevonden en zijn 24 voorstellen uitgekozen. Dit om te voorkomen dat onderzoekers veel energie moeten stoppen in het volledig uitwerken van de voorstellen die in een volgende beoordelingsronde alsnog afvallen. In augustus en september beoordeelt een wetenschappelijk selectiecomité aangevuld met sectorexperts de 24 uitgewerkte onderzoeksplannen en besluit welke onderzoeksvoorstellen daadwerkelijk gefinancierd worden.

Marian Blom, projectleider bij Bionext: "Er zijn 14 voorstellen geselecteerd waar Nederlandse bedrijven en organisaties een rol in spelen. Van die 14 kunnen er 7 uitgewerkt worden tot een volledig voorstel." De selectiecriteria waren in deze fase onder andere:

  • In hoeverre pakt het project een probleem in de sector aan?
  • Hoe goed passen de onderzoekspartners bij elkaar?
  • Hoe vernieuwend is het onderzoek?

Blom: "De onderzoekers krijgen in de laatste week van april bericht. Maar we weten nu al dat er met het beschikbare geld vanuit EZ maximaal 3 voorstellen gefinancierd kunnen worden, terwijl er meer dan 3 goede voorstellen zijn. Daarom is het jammer dat er niet meer middelen beschikbaar zijn voor de voorstellen die in dit kader worden ingediend." Hoe doet Nederland het internationaal? Blom: "Het is goed dat Nederland heeft besloten tot deelname aan Core Organic Plus. De investering van Nederland (3 ton) geeft onderzoekers toegang tot kennis die wordt ontwikkeld door de samenwerkende onderzoekers. Maar het bedrag is wel mager als je ziet wat andere kleine landen in de EU investeren."

Voor vragen over de uitwerking van de voorstellen is Bionext nationaal contactpunt. Contactpersoon is projectleider Marian Blom: blom@bionext.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven