Consumentencontact houdt Veld & Beek scherp

Tholen - Biologische Boerderij Veld & Beek werkt met een uniek ledensysteem. De producten worden rechtstreeks aan de consument afgezet. Jan Wieringa heeft hierdoor veel contact met consumenten en dit levert hem volop inspiratie op voor verbeteringen op zijn boerderij in Doorwerth. "Ik ga graag met onze leden in gesprek. Dit brengt mij namelijk vaak op leuke ideeën. We proberen zoveel mogelijk te doen wat de consumenten willen", vertelt Jan.


Jan Wieringa.

Hij geeft aan dat vanuit deze gesprekken onder meer de Coöperatieve Vereniging Veld & Beek is ontstaan. "Met het oprichten van de coöperatie hebben we gedaan wat de mensen al voelden. 'Ik ben lid van de boerderij' was namelijk vóór de oprichting van de coöperatie een vaak gehoorde opmerking. Onze leden zijn nu mede-eigenaar van de koeien."


Koeien met hoorns bij Veld & Beek.

Ook aan diverse andere aspecten op de boerderij is te merken dat Jan goed naar de leden luistert. Zo behouden de koeien van Veld & Beek niet voor niets hun hoorns en krijgen ze grasklaver als voer: "Ik vroeg de leden of ze liever producten zouden kopen van koeien met of zonder hoorns. En of ze willen dat de koeien krachtvoer krijgen of 18 soorten grasklaver."

Kalveren bij de moeder

Toen Jan net begon was de meest gestelde vraag: 'Waarom staan de kalveren niet bij de moeder"'. "Daardoor hebben we 12 jaar geleden besloten om de kalveren voortaan bij de moederkoe te laten staan. Inmiddels heb ik een heel eigen systeem ontwikkeld waardoor de kalveren bij de koe kunnen blijven en ik toch voldoende melk kan produceren."


Zonnepanelen op de schuur.

Co2-neutrale bedrijfsvoering

Om aan de wensen van de leden tegemoet te komen werkt Jan ook toe naar een Co2-neutrale bedrijfsvoering. "Wat dat betreft proberen we hier eigenlijk meer te doen dan eigenlijk hoeft. Zo hebben we vorig jaar het dak van één van de schuren bedekt met zonnepanelen. Ons streven is om zoveel energie te produceren als ons eigen verbruik groot is."
 

Een blik in de nieuwe open compoststal.

Verlichting nieuwe composstal

Het volgende project van Jan heeft te maken met het licht dat in de nieuwe compoststal gebruikt wordt. "Doordat de stal zo open is valt het de leden opeens op dat de verlichting stal 's avonds en 's nachts aan is. Nu krijgen we dus commentaar op dit licht. Daarom zijn we armaturen aan het maken om de LED-lampen alleen naar beneden te laten schijnen."

Voor meer informatie:

Jan Wieringa
Biologische Boerderij Veld & Beek
Fonteinallee 33
6865 ND Doorwerth
06 21516966
info@veldenbeek.nl
www.veldenbeek.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven