Eigen bijenvolk voor het Koningspaar

Willem Alexander nu ook bijenkoning

Op het Koninklijk landgoed de Horsten in Wassenaar hebben VARA Vroege Vogels en imker Pim Lemmers vandaag een honingbijenvolk geschonken aan Willem Alexander en Maxima. Het 'volk van oranje' bestaat uit duizenden werksters, darren en een heuse koningin.

In totaal ontvangt het Koningspaar drie bijenvolken. Twee kasten staan op het Koninklijk landgoed de Horsten. Het derde bijenvolk staat in de tuin van Paleis Noordeinde.

Zachtaardig bijenras

De kasten worden bewoond door zogeheten Buckfast-bijen, een zachtaardig Nederlands bijenras dat wordt geteeld door Stichting Buckfast Marken. De bijen steken en zwermen nauwelijks en verzamelen relatief veel nectar om uiteindelijk honing te maken.De bijenvolken op landgoed de Horsten tellen zo'n zevenduizend diertjes per kast. Dit aantal kan de komende maanden oplopen tot 45 duizend. Deze zomer vliegen er dus zo'n negentigduizend bijen rond op de Horsten, is de verwachting.

Neerwaartse spiraal

Wereldwijd gaat het de laatste jaren slecht met zowel de wilde bij als de honingbij. Om de neerwaartse spiraal te doorbreken vraagt Vroege Vogels continu aandacht voor het probleem.

Dinsdag 15 april is in de uitzending van Vroege Vogels tv te zien hoe de bijenkasten worden klaargemaakt voor het transport naar de Horsten en hoe het koninklijk paar de kasten officieel in ontvangst neemt.

Verder in deze uitzending: de klapekster als inspiratiebron voor kunstenaar Martin Brandsma, uiteraard de rubrieken Big Broeder en Zelf Geschoten, én natuurfilmer Ruben Smit die in zijn serie over de Wadden oost-Texel aandoet. Vroege Vogels tv, dinsdag 15 april om 19:20 uur op Nederland 2.

Bron: Vroege Vogels

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven