Samenwerking Gedeputeerden Flevoland en Overijssel op biologische landbouw

Gedeputeerde Hester Maij uit Overijssel is op dinsdag 8 april benoemd als rapporteur op het onderwerp biologische landbouw in het Comité van de Regio's (CvdR). Bert Gijsberts, Gedeputeerde in Flevoland gaat als woordvoerder namens de ALDE fractie met haar samenwerken op dit onderwerp.

Zowel Overijssel als Flevoland hebben één van de grootste arealen aan biologische landbouwgrond in West-Europa en kunnen veel kennis bieden over verduurzaming en innovatie in de Agro Food sector. Er zijn al inspirerende voorbeeldprojecten te vinden in beide provincies. CAH Dronten leidt samen met natuurorganisaties natuurboeren op om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar biologische producten. Gijsberts roept belanghebbende organisaties op om mee te denken richting Europa, "Kom met goede voorbeelden, waarmee we slimme koppeling kunnen leggen met EU beleid en financiering uit Horizon2020."


Gedeputeerden Gijsberts en Maij.

Planning

Op 5 juni 2014 wordt een werkdocument gepresenteerd in de commissie voor Landbouw en Natuur. In oktober wordt het conceptadvies in deze commissie vastgesteld en in december in de plenaire vergadering van het CvdR. Vervolgens willen beide gedeputeerden in samenwerking met gedeputeerde Henk Brink uit Drenthe een internationale conferentie organiseren over het belang van de biologische landbouw voor het Europees landbouwbeleid. Hij deed dit eerder succesvol voor het EIP seminar in maart 2013.

EU-Actieplan biologische landbouw

Het Europees Actieplan Biologische landbouw bevat ruimt twintig acties. Deze richten zich op:
  • De ontwikkeling van de markt voor biologisch voedsel door sturing via voorlichting;
  • Het doeltreffender maken van het overheidsbeleid voor de biologische landbouw;
  • Het verbeteren van normen en controle ter waarborging van de integriteit.

De biologische landbouw is een belangrijke voortrekker van technische innovaties. Dan gaat het om bijdragen aan een verdere verduurzaming van zowel de biologische landbouw zelf als aan de landbouw in zijn geheel.

Door: Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron: Europa decentraal

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven