Oproep bio-landbouwbedrijven: Stadslandbouw in collegeprogramma Zutphen

Vier ondernemers in en rondom de gemeente Zutphen roepen de lokale politiek op om serieus werk te maken van stadslandbouw. In een brief aan de formateurs, het college en de raadsleden (klik hier) vragen zij om in het collegeprogramma 2014-2018 de voorwaarden op te nemen waaronder stadslandbouw zich kan ontwikkelen tot een factor van betekenis.

Stadslandbouw draagt bij aan bewustwording en beleving rondom eten, sociale binding in de samenleving, minder voedselkilometers en is een impuls voor de lokale economie. In september 2013 tekende Zutphen de Agenda Stadslandbouw. Daarin sprak de gemeente zich onder andere uit om stadslandbouw te betrekken in haar beleid en om experimenteerruimte te creëren voor vernieuwende initiatieven. Inmiddels is de agenda door ruim 20 gemeenten ondertekend.

Zutphen staat nu voor de uitdaging om stadslandbouw op te schalen. Daarvoor is het onder andere nodig om (braakliggende) gronden in en rondom Zutphen/Warnsveld permanent of tijdelijk beschikbaar te maken voor stadslandbouw. Ook vragen de ondernemers om één aanspreekpunt binnen de gemeentelijke organisatie in te stellen voor stadslandbouw.

De Zutphense samenleving heeft al een aantal initiatieven in uitvoering of voorbereiding, te weten de Stadsakker Helbergen, De Goedgeboerd! Streekmarkt en Biologische/streekproducten in zorginstellingen. Het project Stadsakker Helbergen won zelfs de landelijke Rabo Stadslandbouw Award 2013 en zette daarmee Zutphen op de kaart als stadslandbouwgemeente.De oproep is een initiatief van de drie biologische (en biologisch-dynamische) landbouwbedrijven rondom Zutphen (De Vijfsprong, Korenblik en De Meander) en Hemelaar-Ondernemen in landelijk gebied.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven