Koks gezocht voor internationale (biologische) kookchallenge: The Vegetarian Chance

Deze zomer barst de vegetarische strijd los in restaurant Joia in Milaan. Tien internationale chefs zullen op 22 juni de strijd met elkaar aangaan in The Vegetarian Chance; een prestigieuze kookwedstrijd waarin enkel veganistische gerechten bereid worden. Chefs van over de hele wereld kunnen zich aanmelden middels het insturen van hun recepten. Van deze inzendingen worden slechts tien chefs geselecteerd voor de bloedstollende finale. Stichting Variatie in de Keuken roept de Nederlandse chefs op om zich in te schrijven en zich te kwalificeren voor een finaleplaats in Milaan.

In 2013 was Pietro Leemann, the godfather van de vegetarische keuken, eregast bij de Nederlandse VariatieChef van het Jaar verkiezing. Geïnspireerd door deze wedstrijd besloot hij een internationale wedstrijd in het leven te roepen. De Zwitserse sterrenchef is de eigenaar van het enige vegetarische restaurant in Europa dat bekroond is met een Michelinster: Joia in Milaan. "Het globale aantal vegetariërs en veganisten toont een constante en geleidelijke stijging. Dit kan niet langer onderschat worden of worden afgedaan als een hype of trend. Het is een lifestyle", aldus Leemann. "Deze wedstrijd stimuleert chefs hier op in te spelen. Gerechten hebben geen dierlijke producten nodig om er iets fantastisch en smakelijks van te maken."

De wedstrijd

Iedere chef mag aan de wedstrijd mee doen, mits hij/zij ouder is dan 25 jaar en minstens 5 jaar werkervaring heeft. Van de participanten wordt verwacht dat zij vóór 15 mei 2014 de recepten voor een veganistisch voor- en hoofdgerecht inzenden, die aan de wedstrijdvoorwaarden voldoen. Zo mogen er absoluut geen dierlijke producten in de gerechten gebruikt worden en is dus het gebruik van zuivel, eieren en dierlijke bouillons niet toegestaan. De producten moeten van biologische oorsprong zijn en de gerechten mogen geen additieven bevatten zoals kleur-, geur- en kunstmatige smaakstoffen. Uit alle inzendingen worden tien finalisten gekozen. Bij deze voorselectie wordt er rekening gehouden met de ideeën van de chef, de betekenis, het evenwicht in het gerecht, het ethische aspect, het oog op duurzaamheid, de esthetiek van het gerecht en het gebruik van seizoensproducten. Voor een compleet overzicht van de wedstrijdvoorwaarden zie deze pagina.

De finale

De jury bestaat uit: Pietro Leemann – chef-kok, Marco Bianchi – foodschrijver, Lorenzo Sonognini – milieudeskundige, Davide Paolini – opinieleider in de horeca en Luca Sacchi – gastronoom en onderzoeker en Joris Heijnen van Stichting Variatie in de Keuken. Leemann, Bianchi en Sacchi kiezen uit alle inzendingen de tien finalisten die in juni zullen strijden in The Vegetarian Chance. In de finale zullen de chefs hun gerechten bereiden en aan de jury serveren. De uiteindelijke winnaar gaat er, naast de prestigieuze titel Vegetarian Chef of the Year, met een geldprijs van (omgerekend) 3.300 euro vandoor. De runner-up mag op een geldprijs van 1.650 euro rekenen.

Nederlandse Vega chefs

Stichting Variatie in de Keuken roept Nederlandse chefs op mee te doen aan deze wedstrijd. "Ook in Nederland worden consumenten zich langzaam bewust van wat zij eten en kiezen steeds vaker voor maaltijden zonder vlees en/of vis. Logischerwijs zouden de Nederlandse chefs hier op in moeten spelen, maar we zien nog vaak dat het aanbod van vegetarische gerechten achterblijft op de vraag. Wij pleiten voor betere vegetarische opties, maar vooral ook voor andere verhoudingen op het bord met een kleinere rol voor vlees en vis en meer variëteit aan groente. Nederland is het land van de (vergeten) groenten en wij roepen chefs op hier meer gebruik van te maken. Deze challenge biedt het perfecte podium voor koks om hun vegetarische expertise te kunnen displayen en aanscherpen", aldus Joris Heijnen, oprichter van Variatie in de Keuken.

Over Variatie in de Keuken

Variatie in de Keuken zet groente in de hoofdrol en inspireert mensen gezond en duurzaam te koken. Naast succesvolle campagnes als de professionele kookwedstrijd 'VariatieChef van het Jaar' ontwikkelt zij een veelheid van projecten, deels op eigen initiatief en deels in opdracht van derden. De projecten variëren van onderzoek naar consumentengedrag en producteigenschappen tot de ontwikkeling en uitvoering van campagnes voor de promotie van groente en voor bewustwordingscreatie over gezonde en gevarieerde voeding. Wij ondersteunen ook bedrijven en professionals in de voedingsbranche en horeca bij het gebruik van groente. Zo zijn er inmiddels meer dan 300 professionele koks getraind en projecten uitgevoerd voor Wageningen UR, Van der Valk, ROC, Rabobank, PwC en TEDx.

Voor meer informatie: www.variatieindekeuken.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.