
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Een hard broodje vult sneller
Wageningse onderzoekers onder leiding van voedingskundige dr. Dieuwerke Bolhuis, zetten proefpersonen een ruime hoeveelheid hamburgers of rijstsalade voor en gaven de opdracht om te eten totdat ze prettig gevuld waren. Van beide producten was een harde en een zachte variant beschikbaar. De 'harde' hamburger werd geserveerd op een stevig 'Duits' bolletje, de zachte op een zacht wit bolletje. De zachte salade had een stevige rijstkorrel en rauwe groente, de zachte risottorijst met gekookte groenten.
Proefpersonen die de harde lunch voorgeschoteld kregen, namen kleinere happen, en kauwden langer dan proefpersonen met een zachte lunch. Ze waren daardoor eerder verzadigd. Uiteindelijk kregen mensen met een harde lunch 13 procent minder calorieën binnen dan eters van de zachte variant. Dat verschil werd volgens onderzoekster Dieuwerke Bolhuis niet veroorzaakt doordat de harde lunch minder lekker was, maar omdat mensen langer kauwden.
Bolhuis testte ook of de proefpersonen compenseerden voor de minder calorierijke harde lunch, door bijvoorbeeld tijdens het avondeten meer te eten. Dat bleek niet het geval. Bolhuis publiceerde haar onderzoek in het open acces tijdschrift PLoS One.
Ook eerder onderzoek liet zien dat langer kauwen, op kleinere happen sneller leidt tot verzadiging. Vloeibare producten met veel energie, zoals frisdranken, leiden bijvoorbeeld niet snel tot verzadiging, waardoor mensen makkelijk meer calorieën binnenkrijgen dan ze nodig hebben.
De proefpersonen waren overigens geworven onder Chinese studenten van Wageningen University. "De proef is uitgevoerd door twee Chinese studentes, en dat gaf ons de kans om eens een andere groep te testen dan de groep die we doorgaans zien bij onze voedingsproeven."
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-01 Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar
- 2023-05-30 Goede prijzen voor biologische graanpool 2022
- 2023-04-11 Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren
- 2023-01-27 Carl Siegert grijpt naast EZK Energy award
- 2023-01-24 Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- 2023-01-11 Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen
- 2022-12-23 Terugblik biologische granenmarkt 2022
- 2022-12-22 "Die 15 verschillende 'handjes aan het deeg' maken deze speculaas echt uniek"
- 2022-11-09 "Bevlogen politici zoals Hawre Rahimi zijn in Den Haag nog dun gezaaid"
- 2022-11-02 "Rogge levert niet veel op, maar is wel een mooi gewas voor de grond"
- 2022-10-31 Vernieuwd uniform bio-broodassortiment van Van der Westen organic family bakery
- 2022-10-24 "Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend"
- 2022-10-20 "Had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?"
- 2022-10-07 PLUS breidt broodassortiment uit met dagverse biologische broden