Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe brochure geeft melkveehouders managementtips

Regenworm cruciaal voor goede bodem

'Vernieuw grasland met beleid, want dit spaart regenwormen en hun functies voor bodemkwaliteit' is de boodschap van het Louis Bolk Instituut. Het wetenschappelijk instituut wijst op de cruciale rol die de regenworm speelt in de bodemkwaliteit. Regenwormen zorgen ervoor dat regenwater gemakkelijk in de bodem kan infiltreren, dat de bodemstructuur onderhouden wordt en dat voedingsstoffen beschikbaar komen voor planten. En ze hebben meer nuttige functies. Ze verteren ook organisch materiaal, waardoor de graszode niet vervilt en de opbrengst stijgt. De nieuwe brochure 'Regenwormen op het melkveebedrijf' geeft melkveehouders, die deze dagen starten met het bewerken van bouwland en het scheuren van gras, tips om regenwormen te herkennen, te benutten en te managen.


Meer fauna ondergronds dan bovengronds

In een gezonde bodem zit meer dan 4000 kilo bodemleven per hectare. Dat gewicht staat gelijk aan ruim 7 koeien. Eigenlijk leeft er dus meer fauna óndergronds dan bovengronds. Het bodemleven bestaat voor zo'n 15 procent uit regenwormen. Wormen leven al naar gelang hun soort boven in de bodem of juist meer in de diepte. Er is ook een groep pendelaars: zij kunnen met hun verticale gangen tot 3 meter diepte dwars door de bodem heen krioelen. Zij zijn cruciaal voor de bodem om snel en veel water te kunnen infiltreren. In deze verticale wormengangen kunnen plantenwortels gemakkelijk hun weg vinden naar diepere bodemlagen. Pendelende regenwormen zijn uniek in deze functie. Een functie die met de klimaatverandering steeds belangrijker wordt.

Spaar de pendelende regenworm, bewerk de grond met beleid

Uit een recent onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat op de meeste melkveebedrijven voldoende regenwormen aanwezig zijn, maar dat juist pendelende regenwormen vaak ontbreken. Slechts bij een kwart van de melkveebedrijven in Nederland komen deze pendelende regenwormen voor. Een tekort leidt ertoe dat de ontwatering van gras- en bouwland veel slechter is en dat beworteling niet meer de diepte in gaat. Projectleider Nick van Eekeren adviseert daarom: "Vernieuw het grasland met beleid. Scheuren van grasland is funest. Besef dat blijvend grasland het ideale milieu is voor wormen. Pendelende regenwormen houden net zoals melkvee van rust en regelmaat. Overweeg een niet-kerende grondbewerking op bouwland, waarbij de gewasresten in de bovenste laag blijven liggen: dat stimuleert pendelaars. En ploeg minder intensief en diep, want niet alleen wormen, maar ook het leefmilieu van wormen (onder andere wormgangen) worden door grondbewerking aangetast."


Over het project Regenwormen

Het project Regenwormen (2011 tot eind 2013) is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en gefinancierd door Productschap Zuivel met cofinanciering van het project Boeren en Agro-biodiversiteit Noord-Brabant. De resultaten zijn gebundeld in de brochure 'Regenwormen op het melkveebedrijf' met onderzoeksresultaten, achtergrondinformatie én praktische handreikingen om wormen op het melkveebedrijf te stimuleren. Kostenloos te downloaden of te bestellen via de website (10 euro exclusief verzendkosten).

Lees ook de gerelateerde artikelen door Van Eekeren e.a. uit V-Focus 'Regenwormen voor waterregulatie onder grasland' en 'Koester de regenworm'.
Publicatiedatum: