Reageert op kritiek dat bio-landbouw slechts gewetenssussend is

"Jan Overesch: "Verslaafd aan gif, kunstmest en energie"

Biologische boer Jan Overesch van Overesch Ecologische Landbouw in Raalte heeft een opiniestuk ingezonden naar de Volkskrant. Hij wil hierin graag reageren op Ronald Veldhuizen en Hidde Boersma die in Opinie & Debat van 5 april kritisch reageerden op het artikel 'De slag om de stamppot' van Mac van Dinther (Volkskrant 31 maart).

Verslaafd aan gif, kunstmest en energie
Graag wil ik reageren op de reactie welke Ronald Veldhuizen en Hidde Boersma geven op het artikel van Mac van Dinther: De slag om de stamppot.

Er wordt door Mac van Dinther nergens gesteld dat biologisch voedsel het ei van Columbus is. Maar als een beetje verstand hebt van voedselproductie dan weet je dat de huidige massavoedselproductie met gif, gentech en megastallen de wereld alleen maar naar de knoppen helpt.

Door de inzet van gif wordt de hele biodiversiteit om zeep geholpen. Dus ook de kringloop van eten en gegeten worden in de flora en fauna. Door deze eenzijdige manier van produceren zijn we steeds meer verslaafd aan nog meer gif-middelen en kunstmest, dus een enorme honger aan eindige energie.

De vruchtbaarheid van de grond, van de aarde, neemt steeds verder af. Hele delen van de wereld zijn al verworden tot een dorre woestijn door deze monoculturen, door de industriële manier van produceren. In de veehouderij zien we dezelfde ontwikkelingen, om over vervuiling van grondwater nog maar te zwijgen. Kijk naar de bijen, de hommels en allen soorten beestjes, maar ook naar weide en akkervogels, enzovoorts alles sterft uit door de industriële manier van voedselproductie. De regie van deze manier van produceren ligt bij een paar wereldwijde industriële concerns welke door dollars/euro's en korte termijn denken gedreven worden.

Door op de biologische manier te produceren wordt er rekening gehouden met de kringloopgedachte, met vruchtwisseling, met bodemvruchtbaarheid. Ook maakt de biologische landbouw gebruik van sterke rassen, met een goede smaak die kunnen groeien zonder aan het infuus van gif en kunstmest te zitten. De biologische boer is juist bezig om de bodem vruchtbaar te houden, omdat dat de toekomst is voor zijn bedrijf. Ook wil hij niet afhankelijk zijn van een paar monopolierassen die in handen zijn van enkele multinationals, maar wil hij ook in de rassen biodiversiteit. Dit komt de weerbaarheid alleen maar ten goede. Ook is dit belangrijk voor de keuze in rassen en smaken in de winkels die de consument dan heeft.

De holistische benadering is belangrijk in de keten, telen met respect voor de dieren, natuur, flora en fauna. Het gebruik van dierlijke mest of groenbemesters en vruchtwisseling geeft een zeer belangrijke bijdrage voor de bodemvruchtbaarheid.

Biologisch kan de wereld voeden. Het is geen kwestie van produceren maar van verdelen, dus van geld. Dat we minder vlees moeten gaan eten is geen 'offer' zoals de heren stellen. Het draagt ook bij aan de gezondheid van de mens en de aarde.

Jan Overesch
Overesch Ecologische Landbouw, Raalte


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven