Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yarrah gebruikt een kip met 'meerwaarde'

Dierwelzijn is één van de belangrijkste speerpunten van Yarrah Organic Petfood. Dit is dan ook de reden dat de kwaliteitsmanager van Yarrah altijd zelf op bezoek gaat bij de leveranciers om te controleren of dierenwelzijn wel echt gewaarborgd wordt. Dit keer heeft Arthur Hartman, QA manager van Yarrah, samen met stagiaire Tessa de Graaf (van de CAH Vilentum te Dronten) twee boeren bezocht die lid zijn van de leveranciersvereniging Biomeerwaardekip. Een biomeerwaardekip is een initiatief van biologische boeren om meerwaarde te geven aan de biologische leghen. Vroeger ging het alleen om het ei en was het lichaam een afvalproduct; nu wordt alles van de biomeerwaardekip gebruikt.


Het bezoek

De dag begon met het bezoek aan de eerste biomeerwaardeboer en tevens bestuurslid van de leveranciersvereniging, Wim Thomassen uit Overberg. In Nederland zijn er totaal 130 biologische meerwaardekip-boerderijen. Tessa: "We hebben de stal bekeken, de kippen zelf en het voer gecontroleerd. De controle bestond uit het onderzoek naar de leefomgeving, lichamelijke conditie en het voer van de kippen. De heer Thomassen is biologisch en houdt 15.000 Novogen kippen, verdeeld over 5 schuren, met 3.000 kippen per schuur. Binnen zitten er 6 kippen per vierkante meter en buiten zitten er 2.500 kippen per hectare. Dit komt neer op 4 meter per kip. Twintig procent van het 100% biologische kippenvoer moet uit de directe omgeving vandaan komen, dit is een KAT-eis. KAT staat voor 'Verein für kontrollierte alternative Tierhaltung'. In 1995 is KAT opgericht met als doel misleidende etiketten op eieren tegen te gaan. Sindsdien is KAT uitgegroeid tot de belangrijkste instantie voor de herkomst en tracering van eieren uit alternatieve houderij systemen in Duitsland en andere EU-landen."



Het tweede bezoek was bij de biomeerwaarde-boer Henk van den Brandhof. "Ook bij dit bezoek hebben we kennis mogen maken met de biomeerwaardekip. De heer Van den Brandhof houdt 12.000 Lohman LSL Bruin kippen. De leefomstandigheden van de kippen zijn gelijk aan die van Wim Thomassen. De legkippen worden aangeleverd als ze ongeveer 18 weken oud zijn, dan beginnen ze met het leggen van eieren. Na ongeveer 14 maanden legkip te zijn geweest, worden de kippen geslacht. Het voer kost dan namelijk meer dan de eieren opleveren. De kippen worden in het donker gevangen, de kippen zijn dan rustig en hebben dan geen last van stress. Ten slotte is de reis naar het slachthuis maximaal 120 kilometer."


Tessa bij de kippen.

De bezoeken aan leveranciers is onderdeel van de werkwijze van Yarrah. Yarrah wil altijd weten tot aan de bron waar haar grondstoffen vandaan komen. Yarrah verwerkt alleen maar biologische kippen in haar producten en verwerkt alleen de grondstoffen met een hoge nutritionele waarde, welke over zijn nadat de humane stukjes vlees verwijderd zijn van de kip.


Close-up in de buitenloop.


Tessa met Henk van den Brankhof (midden) en Wytze van der Meer.
Publicatiedatum: