Terwijl het ene vleesschandaal na het andere de kop opsteekt, zijn supermarkten vaker gaan kiloknallen. Het aantal hele diepe stunts met vers vlees nam het eerste kwartaal van dit jaar met 47% toe: van 66 naar 97. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier naar vleesaanbiedingen op de websites en in de folders van de acht grootste supermarkten. Zij hadden maar liefst 703 keer industrievlees in de aanbieding. Biologisch vlees werd slechts 9 keer aangeprezen.
Voor Wakker Dier is de maat vol; de organisatie vraagt staatssecretaris Dijksma vandaag om een verbod op het aanbieden van vlees onder de inkoopprijs, zoals het Europese Economisch Sociaal Comité adviseert. Onlangs wezen de stuntende supermarkten nog met de vinger naar de vleessector, VWA en de politiek: die zouden samen verantwoordelijk zijn voor de recente vleesschandalen. Maar de oorzaak ligt volgens Wakker Dier juist voor een belangrijk deel bij de lage vleesprijs waarmee supermarkten klanten de winkels in proberen te lokken. Daarom wil de organisatie, net als veel andere landen in Europa, een verbod op verkoop van vlees onder de inkoopprijs: "Met zo'n verbod zijn we er nog lang niet, maar het is hard nodig als we komende jaren de constante stroom aan vleesschandalen willen doorbreken. Het is een eerste stapje richting een 'fairtrade' beleid voor de boer en zijn dieren."
In ongeveer de helft van de EU lidstaten geldt al een verbod op verkoop onder kostprijs of inkoopprijs voor levensmiddelen. Het Europese Economisch Sociaal Comité (EESC) riep in februari 2013 alle Europese overheden op om paal en perk te stellen aan de misbruikpraktijken van de grote supermarktketens, en noemt hierbij het verbod als een goed voorbeeld. In Nederland is er niet zo'n verbod omdat de overheid dat niet 'gunstig vindt voor de consument'.
Abonneren
Vacatures
'Stop verkoop vlees onder inkoopprijs'
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Student staat met zijn bio-vleeswebshop in de Food100
- 2023-09-08 Influencer verlegt zijn grenzen bij de (bio-)boer
- 2023-09-08 Wat kun je doen tegen blauwtong?
- 2023-09-05 Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske's Erf
- 2023-09-04 "Elke zaterdag sta ik weer sleutels uit te delen"
- 2023-08-23 Het antwoord op de vraag: 'Waarom zou je biologisch eten?'
- 2023-08-18 "Sinds dit jaar lever ik ook aan de Tweede Kamer"
- 2023-08-17 "Rendementsverbetering biologisch rundvlees nodig"
- 2023-08-16 Voor 2024 weer een fors aantal omschakelaars verwacht in Ierland
- 2023-07-14 Vion en Danish Crown werken samen in Noord-Duitsland
- 2023-07-10 "We zien dat consumenten de biologische producten laten liggen"
- 2023-07-04 Groep 6 volgt varkenslessen op biologische varkenshouderij in Putten
- 2023-06-29 Vion versnelt strategie en brengt capaciteit in lijn met de markt
- 2023-06-19 Barth-Misset Fonds financiert opnieuw vier innovatieve projecten
- 2023-06-12 Denemarken: Friland ziet omzet biologisch vlees afnemen
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam