Nieuwe etiketteringsregels ook voor streekproducten

Vanaf 13 december 2014 gelden nieuwe etiketteringsregels in de EU. Deze regels gelden ook voor kleinschalige, ambachtelijke en streekproducten. Hieronder leest u meer over de regeling.

De regeling

Op 22 november 2011 is de officiële publicatie van de nieuwe Verordening Voedselinformatieverstrekking verschenen, genaamd Verordening (EU) Nr. 1169/2011. Op 13 september 2012 is er een rectificatie verschenen op deze Verordening, Rectificatie van Verordening (EU) Nr. 1169/2011. Deze bevat een aantal wijzigingen, taalkundig en met betrekking tot bepaalde vermeldingen. De etiketteringsrichtlijn 2000/13/EG zal met ingang van 13 december 2014 worden ingetrokken.

Europese etiketteringsregels waren onder meer vastgesteld in Richtlijn 2000/13/EG. De meeste bepalingen van die richtlijn dateren uit 1978 en moesten daarom geactualiseerd worden. Dit was ook nodig voor de Voorschriften voor de Voedingswaarde-informatie (Richtlijn 90/496/EEG), deze zal tevens vervallen per 13 december 2014.


Overgangsfase… Let op!

De inwerkingtreding van de nieuwe Verordening is per 13 december 2011. De Verordening wordt uiterlijk 13 december 2014 van kracht. Dit betekent dat alle etiketten van verpakte voedingsmiddelen voor die datum moeten zijn aangepast. U mag dus nu al etiketteren volgens de nieuwe Verordening, maar bent dit pas verplicht vanaf 13 december 2014. Tot die tijd mag u dus ook de oude regels blijven hanteren. Let op! U moet kiezen: Of u declareert volledig volgens de oude regels, of u declareert volledig volgens de nieuwe. Dus geen 'pick and choose'. Wij adviseren u zo snel mogelijk te beginnen te werken volgens de nieuwe etiketteringsregels. U hoeft natuurlijk niet de etiketten van uw volledige assortiment ineens te vervangen, maar kunt er ook voor kiezen om dit geleidelijk per product(groep) te doen. De bekendheid van de nieuw regels en de te declareren informatie bij uw afnemers en consument zullen echter spoedig de verwachting gaan wekken dat ook u proactief bezig zult zijn met het invoeren van de nieuwe regels. Op de website van het Voedingscentrum staat een handig voorbeeld van een model-etiket.

Wat is nog meer belangrijk in de overgangsfase?

De nieuwe regels schrijven voor dat elk product per 13-12-2016 voorzien dient te worden van een Voedingswaarde-declaratie. Uitgezonderd producten die nu al een voedingswaarde-declaratie hebben. Deze dienen per 13-12-2014 voorzien te zijn van een voedingswaarde-declaratie volgens de nieuwe regels.

Praktische workshops

Op 8, 22 en 29 april organiseert KTBA FoodCampus wegens grote vraag extra workshops 'Het Nieuwe Etiketteren'. Er zijn nog plaatsen beschikbaar: Meld u snel aan en ontvang een mooie korting met de speciale kortingscode van het streekproductenloket: STR14LOK.

Voor meer informatie:

KTBA Kwaliteitszorg BV
Horst 12
5171 RA Kaatsheuvel
0800 5558880
www.ktba.nl
www.streekproductenloket.nu
www.hetnieuweetiketteren.nl

In samenwerking met Alex Sytsma.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven