CU pleit voor één keurmerk per product in supermarkt

De ChristenUnie vindt dat er maximaal één keurmerk per product in de supermarkt mag komen te liggen. De partij hekelt de wildgroei aan keurmerken in Nederland. Dit heeft kamerlid Joel Voordewind donderdag 3 april voorgesteld in een debat met minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel.

De partij wijst op onderzoek van Milieu Centraal, waaruit blijkt dat er in de afgelopen anderhalf jaar negentig keurmerken zijn bijgekomen. In totaal zijn er nu 170 verschillende keurmerken in Nederland voor producten in de supermarkt en andere winkels.

De keurmerken zijn vaak misleidend, aldus Voordewind. "Er zijn voor koffie, thee en chocolade maar liefst 11 verschillende keurmerken."Voordewind stelt op basis van een publicatie in de Consumentengids dat 4 van de 5 supermarkten onvoldoende tot slecht scoren bij verantwoord inkopen.


Foto: AP-Roukema

Regie

"Moet vanuit de overheid niet meer regie worden gevoerd, zolang bedrijven hun eigen gang gaan met beperkte of zelfs misleidende informatie richting consumenten?" Volgens het kamerlid moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat eigen huismerken met een keurmerk, zoals bijvoorbeeld bij de Albert Heijn, wel eerlijk worden geproduceerd.

Hij stelt dat keurmerken vaak bijvoorbeeld helemaal niets zeggen over goede arbeidsomstandigheden. Voordewind wil dat het Centraal Bureau Levensmiddelen, de branchevereniging van de supermarktbranche in samenwerking met minister Ploumen meer uniformiteit in de keurmerken zou moeten aanjagen.

Ook uit andere hoek is de afgelopen tijd kritiek geweest op de verschillende keurmerken. Zo heeft voedselwaakhond foodwatch actie gevoerd tegen Albert Heijn, omdat het puur&eerlijk-label zou misleiden. Volgens foodwatch zitten in de producten veel onnodige suikers, zout en smaakversterkers.

Bron: NU.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven