Winnaar Cum Laude-verkiezing 2014

Kaasboerderij De Vierhuizen heeft lekkerste 'Kaas met een Verhaal'

De Wilde Weidekaas van biologische Kaasboerderij De Vierhuizen te Zoeterwoude is wederom verkozen tot de lekkerste 'Kaas met een Verhaal'. Daarmee is deze Goudse Boerenkaas twee jaar op rij categoriewinnaar 'Kaas met een Verhaal'. De familie Van Leeuwen wist ook dit jaar de jury te overtuigen met hun 'niet één, niet twee, maar vele verhalen' over hun natuur- en biologische kaasboerderij en hun Wilde Weidekaas, een heerlijk zuivere en boterige Goudse Boerenkaas, met een smaak die veel diepgang kent. Al dit moois resulteerde in een beoordeling met het cijfer 9,7.

De Cum Laude-verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas/zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de boerderijzuivelbranche. Boerderijzuivel - inclusief kaas - is de passie van elke zelfzuivelende boer(-in) en van fijnproevend Nederland.Boerenkaas is door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is op de authentieke, traditionele wijze, zoals dat eeuwen geleden al gebeurde, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten.

De hoofdcategorie in de landelijke Cum Laude verkiezing is 'Goudse Boerenkaas' (zonder toevoegingen, zonder verhaal, gemaakt in 2013). Deze soort wordt op circa 90% van de 257 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt. Dan is er ook nog de categorie 'Andere Kazen van de Boerderij' (hiertoe behoren de vele andere soorten kaas dan 'Goudse Boerenkaas’ die echt op de boerderij bereid worden) en 'boerderijzuivel'. In al deze categorieën bepaalt uitsluitend de smaak (blind geproefd) wie de winnaar is. Dat is dus anders dan in de categorie 'Kaas met een Verhaal', waarin naast smaak ook 'het verhaal' van de boerderij bepalend is voor de winnaar.

Tijdens een uitgebreide proeverij op 1 april jongstleden beoordeelde een team van smaakdeskundigen 22 deelnemende kazen, allen op de boerderij gemaakt, met het bijbehorende verhaal. De familie Van Leeuwen hoopt in 2015 de grote stap naar nieuwbouw te maken, met onder andere een nieuwe koeienstal, melkput, kaasmakerij, kaasopslag en boerderijwinkel. Alles met het oog op de toekomst gericht. Zoon Freek en schoondochter Nicole staan klaar om het succes van vader Theo en moeder Lidia voort te zetten.

Dit jaar waren er maar liefst 182 deelnemende producten van de boerderij. Een overzicht van de boeren die het podium behaalden:
Goudse Boerenkaas:
  1. Hoeve Waterrijk, Rijpwetering
  2. Jaap en Lineke de Bruin, Bodegraven
  3. De Spruithoeve, Oudewater
'Andere Kazen van de Boerderij': de oude Goudse Boerenkaas (gemaakt in juni 2012) van Kaasboerderij de Hooiberg, Bladel Kaas met een Verhaal: Kaasboerderij De Vierhuizen, Zoeterwoude Boerderijzuivel: de boerenboter van De Sophiahoeve, Warmond.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat 'Cum Laude' voeren. Klik hier voor een overzicht van deze boeren. Producten met het predicaat 'Cum Laude' zijn zo spoedig mogelijk na 3 april verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven