Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sector wordt gesmoord door gebrek aan gezamenlijke aanpak"

Afrikaanse landbouw is kansrijk, maar niemand beweegt

De Afrikaanse landbouw lijdt aan een 'gebrek aan coördinatie' tussen publiek en privaat, dat meldt de nieuwsbrief Farming Africa. Overheden en bedrijfsleven kunnen niet samenwerken, weten ze bij de VN. Landbouw mag dan een belangrijke rol spelen in de Afrikaanse economie, de ontwikkeling van de landbouw wordt verlamd door ineffectieve coördinatie tussen overheden en bedrijfsleven. Grofweg 65% van de beroepsbevolking op het continent werkt in de agrarische sector en draagt zo'n 32% bij aan het BBP.

Philippe Scholtes van de UNIDO kon het mooi zeggen op het Afrika CEO Forum in Genève: "De sector wordt gesmoord door een gebrek aan gezamenlijke aanpak", sprak de directeur agrarische ontwikkeling bij de Industrial Development Organization.

Analisten vinden de groei van de landbouwproductie mager. Bovendien groeit de landbouw vooral door de uitbreiding van het areaal. Niet door een evenredige toename van de opbrengsten, stelde Ramesh Moochikals van Olam.



Dat er een gebrek heerst aan onderwijs en opleiding voor jongeren is bekend. Evenals de onderontwikkelde infrastructuur en de lastige toegang tot markten. "Maar er wordt weinig gedaan om die problemen op te lossen", stelt Moochikals.

Scholtes legde de prangende vraag op tafel: "Als de problemen bekend zijn en als zelfs de oplossingen zijn geïdentificeerd, waarom gaat het dan toch niet vooruit?" Zijn eigen antwoord luidt: een gebrek aan coördinatie. Hij vergelijkt het met een wedstrijd waar een speler wacht tot zijn tegenstander beweegt. "Zal de overheid eerst de infrastructuur verbeteren? De overheid opschonen? De corruptie aanpakken? De institutionele structuur verbeteren? Universiteiten en meer beroepsopleidingen opleveren? Investeerders denken: als de overheid eerst beweegt, dan ben ik klaar om te verhuizen, maar de regering kan hetzelfde denken over de particuliere sector."

Hoe doorbreek je deze impasse? "Je moet een soort van coördinatie zien uit te onderhandelen tussen beide partijen om via een uitgelijnde weg tot een gezamenlijk doel te komen."

Bron: Farming Africa
Publicatiedatum: