Al sinds de oprichting in 1970 wordt er bij Groenland biologisch gewerkt. Van Dijks vader begon er als een van de eerste kwekerijen in Nederland mee. "Hij zocht vastigheid en structuur", verklaart zijn zoon, Ron van Dijk, die nu het bedrijf runt. "Het biologisch werken trok hem, maar ook het maken van goede afspraken met de afzet." Dat laatste is ruim veertig jaar later nog steeds mogelijk. "Al is het wel lastiger", denkt Ron. "Je hebt nog steeds wel wat afzetgarantie, maar prijsgarantie dat komt nog maar zelden voor" De productie van Groenland gaat via Nautilus naar Scandinavië, Frankrijk en Engeland, maar Duitsland blijft de belangrijkste afzetmarkt. En daar wordt steeds meer lokaal geteeld. "Er is meer bijgekomen, dat merk je wel", bevestigt Ron. "Maar als de markt groeit, hoeft dat geen probleem te zijn." Mede daarom wordt ook geprobeerd om meer in het binnenland af te zetten. "Al is die markt beperkter."
Twee locaties
Bij kwekerij Groenland worden meer dan tien variëteiten geteeld op ruim vier hectare. Er staan allerlei soorten paprika's, aubergines en tomaten. "Tros, troscocktail, troscherry, roma, cherryroma, cherryromatros", somt Van Dijk op. "Snoeptomaatjes en tomato. In paprika de groene en de kleurtjes, zoete punt en pepertjes." Is het niet lastig om zoveel gewassen te telen op vier hectare? Dat is niet de grootste uitdaging, vertelt de teler. Het bedrijf is verdeeld over twee locaties en opgesplitst in zes afdelingen. "Je komt alsnog afdelingen te kort, maar daar kunnen we behoorlijk mee sturen. Gewassen die overeenkomen qua warmtevraag plaatsen we bij elkaar in de afdeling."Vraag klant
Lastiger is om ervoor te zorgen dat de productie aansluit bij de vraag van de klant. "Nu willen ze trostomaten, maar die hebben we nog niet. Wel zijn er cherryromatrostomaten beschikbaar, maar dat sluit dan net niet aan", schetst Van Dijk. Toch maakt de teler zich er niet al te druk om. Voorspellen wat de markt wil, is immers bijna onmogelijk. "De trostomaten willen ze nu omdat de kwaliteit van biologisch uit Spanje tegenvalt. Maar als we in productie zijn, kan er zo weer meer uit Spanje komen." Want terwijl het gangbare, Spaanse seizoen op het einde loopt, kan er biologisch bijna jaarrond geleverd worden. "Het seizoen wordt opgelengd. Biologische teelt vindt plaats op kleine arealen, die zijn rond Malaga en Almeria relatief makkelijk de bergen in te schuiven. In juli en augustus is Spanje van de markt, maar verder blijven ze toch wel wat aanvoer houden." Het volume is echter minder en op gebied van kwaliteit is het Nederlandse product onderscheidend. "Het is stabieler en er is meer zekerheid qua levering. Zeker nu de Spaanse kwaliteit minimaal is, zijn afnemers blij dat er goed Hollands product is."Voor verkoopinformatie:
Coöperatie Nautilus U.A.
Havenweg 11-C
8251 KB Dronten
T +31(0)321 328040
F +31(0)321 328049
[email protected]
www.nautilusorganic.nl
Auteur: Arlette Sijmonsma