Onderzoek naar menulabeling in de horeca

In opdracht van het lectoraat Voeding & Gezondheid bij HAS Hogeschool doen twee studenten een onderzoek naar de mogelijkheden voor en de effecten van menulabeling in de horeca. Door middel van menulabeling dient de consument te worden geholpen bij het maken van een gezonde keuze. Momenteel wordt er hard gezocht naar horecaondernemers die bereid zijn deel te nemen aan het onderzoek.

Naar verwachting zullen in 2020 twee op de drie mensen aan overgewicht lijden. De aandacht voor gezonde voeding neemt toe, zo ook in de horeca. Om consumenten beter te informeren over de gezondheid van hun eten, kunnen horecaondernemers op de menukaart hier een indicatie van geven. Dit wordt menulabeling genoemd. Het heeft tot doel het bewustzijn van de consument te vergroten en het maken van een gezonde keuze te vergemakkelijken en te stimuleren.

Onderzoek

Het onderzoek van de studenten beoogt een methodiek aan te reiken voor de toepassing van menulabeling voor de horecaondernemer. Per restaurant wordt de voedingswaarde van de gerechten uitgerekend. Deze wordt gecategoriseerd met een label en op de menukaart worden de gezondere keuzes zo op eenvoudige wijze aangegeven. Na de onderzoeksperiode wordt per restaurant bekeken of er een verschil is te zien in het aantal bestellingen van gezonde gerechten na toepassing van menulabeling, ten opzichte van de voorgaande periode.

Horecaondernemers gezocht

De studenten zoeken momenteel nog deelnemende horecaondernemers in de omgeving van 's-Hertogenbosch. Van de deelnemende horecaondernemers wordt het volgende verwacht:
  • Deelname aan een enquête over menulabelingsmethoden
  • Inzage in de recepturen op de menukaart voor het berekenen van de gezondheidsscore;
  • Ter beschikking stellen van de horecaonderneming voor de uitvoer van het onderzoek op locatie.

Aanmelden

Horecaondernemingen in omgeving Den Bosch kunnen zich tot 21 april 2014 aanmelden bij Marije Prins.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.