22-25 april conferentie over gevolgen

Klimaatverandering zet voedselproductie onder druk

Wereldwijd neemt de voedselzekerheid af door klimaatverandering en het beschikbare zoet water komt onder druk te staan. Dit blijkt uit het vijfde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Deze verandering veroorzaakt problemen voor landbouw, economische ontwikkeling en ecosystemen. Nederland krijgt te maken met grotere risico's op verzilting van de kust door de stijging van de zeespiegel en grotere risico's op schaarste aan zoetwater in de zomerperiode. Dat leidt tot schade aan onze voedselproductie.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: "In 2050 moeten we 9 miljard mensen voeden, 2 miljard meer dan nu. Zeker met deze laatste alarmerende cijfers van het IPCC is dat een levensgrote uitdaging. We zullen dus de landbouw klimaatslim moeten maken. Daarmee spelen we in op klimaatverandering en het voorkomt erger. In Nederland doen we dat door ervaring op te doen met landbouw in de verzilte gebieden. In Afrika door de landbouw te helpen met sterke gewassen en een klimaatbestendige omgeving."

Achteruitgang koraal

Oceanen warmen op en verzuren. Dit heeft gevolgen voor biodiversiteit, visserij, koraal en de bescherming van kusten. Het is onvermijdelijk dat bij verdere stijging van de temperatuur op termijn een deel van het koraal verdwijnt. Wereldwijd is inmiddels een vijfde van het koraal, waaronder koraal op het Great Barrier Reef en Caribische Nederland, afgestorven mede als gevolg van klimaatverandering. In Caribisch Nederland zijn er projecten opgezet die de achteruitgang van het koraal moeten afremmen.

Ecologisch gezonde oceanen

Het ministerie van Economische Zaken organiseert samen met de Wereldbank van 22 april tot 25 april 2014 een conferentie die in het teken staat van de gevolgen van klimaatverandering en de bijdrage van de oceanen aan duurzame voedselvoorziening in de toekomst. Hiervoor zijn ecologisch gezonde oceanen noodzakelijk.

Vertegenwoordigers van 110 landen hebben in Yokohama (Japan) overeenstemming bereikt over de uitkomsten van het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over de effecten van klimaatverandering en mogelijkheden voor aanpassing. Het is de vijfde keer dat het VN-klimaatpanel een dergelijk rapport opstelt.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven