Biologische landbouw stimuleert lokale economie in Bulgarije

Jubileum 'Het Nieuwe Goud van Thracië' gevierd

Op de Bulgaarse ambassade in Den Haag werd vrijdag 28 maart het 5-jarig jubileum gevierd van het project 'Het Nieuwe Goud van Thracië'. Dit project stimuleert de lokale economie door een combinatie van initiatieven op het gebied van biologische landbouw, natuurherstel en ecotoerisme in het Oostelijke Rodopengebergte in de historische regio Thracië.

De naam van het project verwijst naar de rijkdom die het gebied bezit aan natuur en biodiversiteit, vergelijkbaar met de vroegere rijkdom aan goud. En zoals het gebied destijds dankzij het Thracische goud wereldberoemd en welvarend werd, zijn het nu de schatten van de natuur die daarvoor kunnen zorgen. De combinatie van natuurontwikkeling en duurzaam toerisme door ARK en de ontwikkeling van biologische landbouw en voedselproductie door Avalon geven de lokale economie een stevige impuls.Tijdens de feestelijke bijeenkomst op de ambassade werden de resultaten tot nu toe gepresenteerd. Zo zijn er bijvoorbeeld grote grazers in het gebied geherintroduceerd die (lokaal) uitgestorven waren zoals damherten, wisenten, edelherten en wilde paarden. Op biologische landbouwbedrijven wordt gewerkt met zeldzame lokale schapen- en koeienrassen en er worden gewassen verbouwd die verwerkt worden tot biologische streekproducten. Zo is er een coöperatieve sesampastafabriek, er zijn coöperatieve wijngaarden en twee modelboerderijen die gebruikt worden voor opleiding, training en demonstraties van biologische landbouwtechnieken die de deelnemende boeren vervolgens op hun eigen bedrijf toepassen. Door deze biologische landbouwactiviteiten is bovendien de biodiversiteit aan insecten, vogels en kleine zoogdieren rondom deze boerderijen sterk toegenomen, en significant hoger dan rond 'traditionele' landbouwbedrijven. Ontwikkelde streekproducten zijn onder andere wijn, honing, sesampasta en brood van de oeroude maar bijna vergeten graansoort eenkoorn.

Ook ontwikkelen de Oostelijke Rodopen zich tot toeristische trekpleister, zo bleek tijdens de bijeenkomst: Er zijn tal van bed en breakfasts en andere kleinschalige accommodaties gestart die zich mogen verheugen in een goede bezettingsgraad. De regio en de producten worden gepromoot via reisgidsen, toeristische kaarten en de website www.newthraciangold.eu.

Verschillende Bulgaarse winkels hebben belangstelling getoond om de biologische streekproducten uit het 'New Thracian Gold'-project in hun assortiment op te nemen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven