Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mooi als klanten gft-afval mee terugbrengen"

Poep blijkt taboe in MelkSalon BoerBurgerKringloop

Tholen - Voor de meeste burgers is het nog steeds een taboe om poep aan te dragen voor verwerking tot compost. Dat bleek afgelopen zaterdag 29 maart uit de brainstormsessie op biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Bio-boeren Henk den Hartog en Wendela en Boy Griffioen besproken in De MelkSalonMolen van Sietske Klooster met burgers de mogelijkheden van een gesloten kringloop. "We wilden hen duidelijk maken hoe ze deel kunnen worden van de kringloop op de biologische boerderij. "Het meenemen van eigen ontlasting ging de deelnemers iets te ver, maar een deel nam wel wat gft-afval mee om tot compost te verwerken. Daarmee konden we het proces duidelijker toelichten", vertelt Wendela Griffioen-Bogerd.


Sietske geeft een draai aan De MelkSalonMolen.

Ze geeft aan dat ze bij De Groene Griffioen de mogelijkheden bekijken om afval terug naar de boerderij te krijgen. "Omdat we momenteel nog niks doen met compost van elders, hebben we de burgers uitgenodigd voor deze brainstormsessie. In eerste instantie wilden we brainstormen over het op orde krijgen van het logistieke verhaal. Ook hebben we de deelnemers duidelijk gemaakt wat zij kunnen aandragen om een bijdrage te leveren aan het sluiten van de kringloop op onze boerderij."
 
In de MelkSalonMolen werd onder meer door Boy Griffioen uitgelegd wat de boerderij kan doen met gft-afval en Wendela vertelde meer over de directe verkoop van melk en kaas op de boerderij. "Het mooiste zou zijn wanneer mensen eerst producten bij ons kopen en gft-afval mee terugbrengen wanneer ze nieuwe producten komen halen." Henk den Hartog van bio-melkveehouderij Hartstocht vertelde vervolgens meer over het composteringsproces op zijn boerderij.



Interessante ideeën

Tijdens de sessie kwamen de deelnemers met diverse interessante ideeën: "Eén van de deelnemers raadde ons aan om onze kaas in een speciaal zakje te doen, zodat ze daarin compost terug kunnen geven. En wat mensen uit de stad gaven aan dat we misschien het beste contact kunnen zoeken met tuinencomplexen en bio-winkels om zo compost te verzamelen. Dit is voor ons niet echt een optie omdat we dan niet precies weten waar het afval vandaan komt, we willen alleen met directe lijnen werken."

Dit evenement werd mogelijk gemaakt door MilkStory. Het is ontwikkeld door Sietske Klooster (Project 'De MelkSalon') met en voor Boerderij De Groene Griffioen en Boerderij Hartstocht. "Het kwam allemaal mooi samen, omdat beide boerderijen meedoen aan het project 'Boerderij die bindt', waarin we bezig zijn met het thema Kringloop."


Een cartoonist vertaalde de ideeën van de deelnemers in deze cartoons.

MelkSalon

Om boer en burger te inspireren, heeft melkmeid en ontwerpster Sietske Klooster, een MelkSalon ontworpen. Die staat in het groene gras, met uitzicht op de koeien. In het MelkSalon konden deelnemers voelen hoe het is om deel uit te maken van de kringloop.

Voor meer informatie: wendela@degroenegriffioen.nl, www.degroenegriffioen.nl, www.demelksalon.nl