Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gezondheidswinst door vleesvrije dagen of kleinere porties beter vlees"

Er is steeds meer kritiek op de overdadige vleesconsumptie in Westerse landen. Die is nadelig voor menselijke gezondheid, dierenwelzijn, natuur en milieu en voor onze toekomstige voedselvoorziening. Onderzoekers van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam Joop de Boer en Harry Aiking keken enerzijds naar de omvang van de gezondheids- en milieuproblemen door consumptie van eiwit – het hoofdbestanddeel van vlees – en anderzijds naar consumentengedrag en -voorkeuren. De Nederlandse eiwitconsumptie moet met een derde worden verminderd en het intensief geproduceerde vlees vervangen door plantaardige eiwitten en extensief geproduceerd vlees, zoals van grazende koeien. Dit zeggen zij in hun artikel 'Meatless days' or 'less but better?'. Om het gewenste effect te bereiken moeten consumenten dit dan wel op de goede manier aanpakken. Nederland loopt op dit gebied achter.

Let ook op met vis, ei en zuivel: ook dierlijk eiwit

Het is niet nodig dat iedereen vegetariër wordt, want het invoeren van een of twee vleesvrije dagen of het overschakelen naar kleinere porties duurzamer vlees levert al veel verbetering op, zo stellen de VU-onderzoekers. Aiking: "Mede door de toenemende populariteit van 'meatless Monday', stijgt het aantal consumenten dat het vlees op hun bord vervangt, maar zij kiezen dan vaak producten zoals vis, ei of kaas, die wel 'vleesvrij' zijn, maar die qua milieueffecten niet veel voor vlees onderdoen. Daarom is de symbolische betekenis van de vleesvrije dag vooralsnog groter dan het reële effect."


Kies gezond

Een alternatieve strategie is het propageren van 'minder maar beter'. De Boer: "Deze strategie is nog relatief nieuw, maar het sluit aan bij consumenten die in staat zijn gebalanceerde voedselkeuzes te maken en die een voorkeur hebben voor vlees dat niet op industriële wijze is geproduceerd, zoals biologisch vlees. Dit vlees past ook qua prijs beter bij de kleinere porties dan de bekende kiloknaller. Als men kleinere porties vlees kiest als onderdeel van een gevarieerde maaltijd, kan dit ook een gezonde keuze van groenten en fruit bevorderen."

Overheden en bedrijfsleven moeten meedoen

De onderzoekers tekenen aan dat de noodzakelijke verschuiving niet zomaar van de consument kan worden verwacht en een stapsgewijze aanpak vergt. Beide strategieën zijn daar geschikt voor, maar ze bereiken verschillende typen consumenten en hun effect kan aanzienlijk worden vergroot als ze worden opgepikt door overheden, bedrijven en organisaties die consumenten gerichte ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door nieuwe, goedkopere vleesvervangers op de markt te brengen of meer nadruk te leggen op de kwaliteit dan de kwantiteit van vlees.

Voor meer informatie: www.vu.nl
Publicatiedatum: