Let ook op met vis, ei en zuivel: ook dierlijk eiwit
Het is niet nodig dat iedereen vegetariër wordt, want het invoeren van een of twee vleesvrije dagen of het overschakelen naar kleinere porties duurzamer vlees levert al veel verbetering op, zo stellen de VU-onderzoekers. Aiking: "Mede door de toenemende populariteit van 'meatless Monday', stijgt het aantal consumenten dat het vlees op hun bord vervangt, maar zij kiezen dan vaak producten zoals vis, ei of kaas, die wel 'vleesvrij' zijn, maar die qua milieueffecten niet veel voor vlees onderdoen. Daarom is de symbolische betekenis van de vleesvrije dag vooralsnog groter dan het reële effect."Kies gezond
Een alternatieve strategie is het propageren van 'minder maar beter'. De Boer: "Deze strategie is nog relatief nieuw, maar het sluit aan bij consumenten die in staat zijn gebalanceerde voedselkeuzes te maken en die een voorkeur hebben voor vlees dat niet op industriële wijze is geproduceerd, zoals biologisch vlees. Dit vlees past ook qua prijs beter bij de kleinere porties dan de bekende kiloknaller. Als men kleinere porties vlees kiest als onderdeel van een gevarieerde maaltijd, kan dit ook een gezonde keuze van groenten en fruit bevorderen."Overheden en bedrijfsleven moeten meedoen
De onderzoekers tekenen aan dat de noodzakelijke verschuiving niet zomaar van de consument kan worden verwacht en een stapsgewijze aanpak vergt. Beide strategieën zijn daar geschikt voor, maar ze bereiken verschillende typen consumenten en hun effect kan aanzienlijk worden vergroot als ze worden opgepikt door overheden, bedrijven en organisaties die consumenten gerichte ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door nieuwe, goedkopere vleesvervangers op de markt te brengen of meer nadruk te leggen op de kwaliteit dan de kwantiteit van vlees.Voor meer informatie: www.vu.nl